Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

39 medovitih dreves za 39 novorojenčkov

Prejšnji petek je ob obeleženju materinskega dneva Občina Miren-Kostanjevica vsem otrokom iz občine, ki so bili rojeni v letu 2022, tradicionalno podarila sadiko lipe. Na ta način še močneje krepi ekološko zavest med prebivalci in skrbi za medgeneracijsko povezanost.

V ta plemenit namen tako že več sto lip krasi drevorede po vsej občini, pove župan Mauricij Humar: ''Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije smo se pred sedmimi leti odločili, da bomo sprejeli idejo, da vsakemu novorojenčku podarimo medovito drevo, in tako vsako leto obdarimo generacijo preteklega leta. Podarimo lipe, ki so starejše od teh otrok, ki jih bodo prejeli, namreč gre za triletne sadike.''

Starši lahko lipo, ki simbolno nosi ime novorojenca, posadijo doma ali pa se odločijo za skupinsko zasaditev. Na ta način bodo čebele, ki so za naravo in človeka neprecenljivi opraševalci, dobili novo pašo in ob tem boljše pogoje za preživetje.

Na vprašanje, zakaj so se na občini odločili podariti ravno lipe, župan Humar odgovarja: ''Je medovito drevo in simbol slovenstva. Lipa je tudi drevo, ki ima življenjsko dobo zelo dolgo in prepričan sem, da bodo te lipe, ki jih bomo v naslednjih dnevih posadili, čez leta in desetletja spremljala naše otroke. To so drevesa za več generacij.''

Odnos človeka do narave se najbolje krepi na zgodbah, ki nosijo podpis občank in občanov, ki podpirajo proces aktivnega državljanstva in zelene miselnosti, doda Humar in zaključi, da sta odgovoren razvoj in svetla prihodnost, ki jo puščamo svojim znancem, nedvomno naša skupna naloga.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down