Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

15. september - rojstni dan Primorske

Leta 2005 je Slovenija razglasila 15. september, dan uveljavitve pariške mirovne pogodbe, za praznik vrnitve Primorske k matični domovini, ki pa ni dela prost dan. Prireditev ob državnem prazniku izmenično pripravljajo primorske občine, državna proslava je organizirana le vsakih pet let, tako tudi včeraj, na predvečer praznika, v portoroškem Avditoriju.

Slavnostno besedo je imela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, umetniški del proslave, naslovljen Ljubezen, svoboda, resnica, pravica, je režirala Yulia Roschina. Rdeča nit programa in njen navdih pa življenje, osebnost in literarni opus letos preminulega zamejskega literata in enega najpomembnejših slovenskih pisateljev, Borisa Pahorja.

V septembru pa se spominjamo tudi 95 let ustanovitve Tigra, ki ima po besedah predsednika društva TIGR Primorske, Gorazda Humarja, pomemben prispevek, da je Primorska spet v matični domovini. „Je 20 let pred priključitvijo Primorske k matični domovini, prišlo - to je bilo leto 1927 – do ustanovnega sestanka tajne protifašistične organizacije TIGR. To je bilo na Nanosu, 6 mladih primorskih fantov se je sestalo in sklepi, ki so jih tam sprejeli, so bili osnova za delovanje TIGR-a.

Organizacija se je kot kaplja olja na vodni površini razširila po celi Primorski, je slikovit Humar. „Cilj tigrovcev je bil bojevati se proti potujčevanju slovenskega naroda, proti uvedbi italijanskega jezika v šole, proti spreminjanju imen v italijanski jezik in tako naprej. Večina tigrovcev se je leta 1941 in kasneje vključila v partizanski narodno osvobodilni boj, ki je pripeljal do dokončne osvoboditve leta 1945. Zaključni akt priključitve Primorske pa je londonski sporazum leta 1947, ki je Primorsko – ne v celoti seveda, Gorica, Trst in Benečija, so ostali v Italiji – pripeljal k tedanji Jugoslaviji.“

15. september je na nek način rojstni dan Primorske, še pravi Humar, ki so si jo v preteklosti delili mnogi, posebej izpostavlja vlogo Angležev v času 1. svetovne vojne. Takrat so s tajnim londonskim sporazumom leta 1915 Italijanom, ki so prestopili na antantno stran, Primorsko prodali Italijanom, skupaj z Istro in Dalmacijo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down