Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zbirajo se prijave tudi za škodo na objektih kulturne dediščine

Ob nedavnih ujmah je škoda nastala tudi na kulturni dediščini. Sklepi Uprave RS za zaščito in reševanje o pričetku postopka popisa škode, nastale v neurjih v 2023, zato zajemajo tudi popis škode, nastale na kulturni dediščini.

Vnos zabeležene in ocenjene škode v povezavi z severnoprimorskimi lokalnimi skupnostmi koordinira novogoriška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki, kot pojasnjuje Eda Belingar, poziva:

"Lastnike objektov kulturne dediščine ali pa objektov, ki so v območjih kulturne dediščine, naprošamo, da nam sporočijo te škodne primere na naš elektronski naslov, in sicer elektronski naslov območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici, ki je tajnistvo.ng@zvkds.si."

Pozivajo pa tudi k čimprejšnji odzivnosti. Roki za prijavo se namreč iztekajo kmalu.

"Za tiste škode, ki so bile povzročene v neurjih od 12. do 13. julija, je rok za prijavo konec tega meseca. Za škode v neurjih 18. in 19. julija je ta rok do začetka septembra."

Medtem ko bo za tiste škode, ki so bile povzročene v nedavnih neurjih rok sporočen nakdnadno, še dodaja Belingar.

V poštev pride škoda na objektih, ki so vpisani v register kulturne dediščine na Ministrstvu za kulturo ali z odlokom razglašeni za kulturni spomenik lokalnega ali državnega pomena.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down