Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaupanje in tveganje na letošnjem Pixxelpointu, ki bo ponovno povezal Gorici

Novo Gorico in Gorico bo prihodnji teden povezal že 23. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint. Med 10. in 26. novembrom se bodo na treh prizoriščih, v novogoriški Mestni galeriji, v Galeriji Tir Mostovna ter v galeriji Agore v Gorici, odvijale uprizoritve, delavnice in razstave.

Eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru nastaja pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica. Direktorica Pavla Jarc je zadovoljna, da se po dveh letih premora znova festival odvija tudi v sosednji Gorici: „Obujamo čezmejno noto festivala, kajti naša ambicija je vendarle, da bi Pixxelpoint zaživel kot intermedijski festival obeh Goric, sploh sedaj v luči približevanja Evropski prestolnici kulture 2025.“

Letošnja novost bo nagrada Pixxelpoint, ki bo prvič podeljena, in sicer umetniku, ki se bo po mnenju 3-članske žirije na festivalu predstavil z najboljšim delom. K sodelovanju so letos povabili kuratorko Nino Jeza, ki je za letošnjo temo edicije izbrala Zaupanje in tveganje: „Zato, ker je to že prvi medčloveški odnos, torej, ko zaupaš, že tvegaš in se mi je zdel to močan koncept. Tudi pandemija nas je močno dala v dvom, komu zaupati, tvegati s cepivom in tako naprej, današnji čas, odziv. Plus ta intermedijska umetnost, ki se povezuje z znanostjo, tehnologijo in umetnostjo, torej, kako še zaupati znanosti, glede na slišano v pandemiji. In seveda, tehnologija, ki nas tudi vedno očara, ampak tudi dostikrat razočara, zato se mi je zdel ta koncept zelo zanimiv.“

Večji poudarek je letos na kulturno-vzgojnih vsebinah, zato bo v času festival veliko delavnic za različne starostne skupine, je povedala koordinatorka projekta, Mateja Poljšak Furlan: "Poleg razstav, ki so prosto dostopne in brezplačne in različnih dogodkov, smo zelo velik poudarek dali na delavnice, da približamo tehnologijo in umetnost tudi širši publiki. Kar 16 delavnic smo pripravili v času Pixxelpointa, od tega jih je sicer 9 za organizirane skupine, za šole, in odziv je bil fenomenalen, 7 pa je takih, ki so proste in vabimo vse zainteresirane, da se nam pridružijo."

Med njimi bo prihodnjo soboto v Mestni galeriji Nova Gorica delavnica risanja s svetlobo in odprta delavnica v Xcentru Droni so med nami, v četrtek, 17., sledi delavnica za študente oziroma mlade od 18. leta dalje Parazit, ki bo potekala v Parku ob Kulturnem domu, za otroke od 6. do 14. let pa bodo na voljo delavnice Lego robotike prihodnjo soboto v Goriški knjižnici Franceta Bevka, potrebna je predhodna prijava. Festival nastaja s podporo ministrstva za kulturo, mestne občine Nova Gorica in letos tudi s strani javnega zavoda za GO!2025. Proračun znaša dobrih 50.000 evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Dobre zgodbe tedna - petek po 11.uri

Preberi več

Organiziran dom brez navlake – četrtek 11.00

Preberi več

NAGRADNA IGRA - Brez katere jedi ni velike noči?

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down