Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vizionarji tudi mladim goriškim ustvarjalcem

Zaključil se je festival mladinske kulture Vizije, s katerim so v Novi Gorici vstopili v nacionalni teden ljubiteljske kulture (TLK). Komisija v sestavi Anuša Kodelja, Rok Andres in Gojmir Lešnjak – Gojc je po ogledu predstav in filmov letošnje prve edicije FilmFreša podelila vizionarje.

Film je tudi rdeča nit letošnjega TLK. Vizionarja za najboljši film je dobil Labod, v produkciji Društva zaveznikov mehkega pristanka in Luksuz produkcije, vizionarja za filmsko igro je prejela Kristina Savić iz KUD Pozitiv, za scenarij Maj Rebolj, za kamero in režijo pa je nagrada ostala na Goriškem, saj jo je dobila Arta Kroni za film Odstiranje Akademije umetnosti UNG.

"Arta Kroni z izbiro tematike prikaže izredno občutljivost za zgodbe neslišane, odmaknjene in marginalizirane družinske skupnosti. Svojo družino portretira prek zamolčanih osebnih zgodb, narativa pa se osredotoča na detajle in navidez nepomembne situacije, ki toliko bolj učinkovito predstavijo del družinske kronike. Kamera izrazito podpre emocijo in sporočilnost filma, kadri pa so poenoteni v estetiki," so zapisali v obrazložitvi.

In kaj je po Gojčevih besedah zajemala letošnja gledališka mladinska ustvarjalnost?

Vizionar za najboljšo predstavo v celoti je dobila predstava Nasprotja v produkciji Teater Pozitiv, KUD Pozitiv in DIC Ljubljana. Nagrajena je bila tudi Lija V. Vremec za vlogo v uprizoritvi Čas besnenja, pod katero se podpisuje Mladi oder AMO, SNG Nova Gorica (na sliki).

Lija V. Vremec se v uprizoritvi Čas besnenja sooči z zahtevno vlogo v kateri gledalca gane z eruptivnostjo. Natančno in z veliko obrati prikaže širok razpon emocij mladega dekleta. Njen lik gledalca pritegne in zato lahko uprizoritev spremlja skozi njen pogled,“ je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Igralka Anuša Kodelja, nekoč tudi članica AMO, pa je tokrat predsedovala strokovni žiriji. Kaj jo je najbolj prevzelo pri videnem?

Raven ljubiteljske kulture pa vedno znova preseneča občinstvo in strokovnjake.

Na razstavo Fotovizije 2022 so se uvrstile fotozgodbe 10 avtorjev, ki bodo v Galeriji TIR na Mostovni na ogled do 18. junija. Nagrado fotovizionar je prejela Pina Lenart Vengust, dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana – smer fotografija, za pronicljivo vizualno pripoved z naslovom Tistikrat (spodaj ena od fotografij zmagovalne zgodbe).

Teden ljubiteljske kulture se nadaljuje s posameznimi brezplačnimi dogodki še vse do sredine junija. Med drugim bo to sredo v novogoriškem kulturnem domu premiera dokumentarnega filma ob 65-letnici Zveze kulturnih društev Nova Gorica in 20-letnici Točke ZKD Nova Gorica Vesela Goriška v režiji Vesne Humar. Sledil bo pogovor z ustvarjalci filma.

(FOTO: Matej Maček, JSKD)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down