Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Sežani prvi občinski kulturni praznik v poklon Kosovelu

Obcina Sezana Splet

V Občini Sežana bodo 18. marca praznovali prvi občinski kulturni praznik v spomin na pesnika Srečka Kosovela, kar so občinski svetniki s sprejetjm odloka potrdili na decembrski seji. Prav letos mineva 120 let od rojstva tega velikega kraškega pesnika, je povedal sežanski župan Andrej Sila.

Glede na to, da je s tem odlokom obdobje praznovanja nekako predvideno v času med rojstvom in smrtjo Srečka Kosovela, se pravi med 18. marcem in 27. majem, nekako namenjamo to obdobje času, ko se bodo na območju Občine Sežana odvili številni, tudi drugi dogodki. Nabor prireditev je pester in se sproti dopolnjuje, nekako trenutno imamo s strani javnih zavodov, društev in pa tudi posameznikov zbranih že več kot 16 različnih dogodkov.“

Osrednji dogodek pa bo na sam kulturni praznik predstava Vlak 1 2 3 v bodočnost, ki nastaja v sodelovanju Kosovelovega doma Sežana in Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Velika premiera bo ravno na kulturni dan oziroma praznik Občine Sežana, torej 18.marca, in Kosovelov 120-ti rojstni dan.“

Dokončen program dogodkov bo oblikovan v začetku marca, spored pa objavljen na spletni strani Občine Sežana. Sicer pa bo sežanska občina predlagala kulturnemu ministrstvu in slovenski vladi, da bi leto 2026 razglasili za Kosovelovo leto.

Za obeležitev Kosovelovega leta je bil že v začetku preteklega leta osnovan nekakšen neformalen odbor, ki skrbi za pripravo prireditev ob stoletnici smrti Srečka Kosovela, ki ga sestavljajo predstavniki javnih zavodov s področja kulture, vseh šol, literarnih društev, območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti iz Sežane, Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov in pa seveda Občine Sežana. Občina Sežana je že v letu 2023 pričela s pripravami na obeležitev sto letnice smrti pesnika Srečka Kosovela z namenom, da se leto 2026 razglasi za Kosovelovo leto."

Ob tej priložnosti bodo pripravili različne dogodke, od kulturnih prireditev do delavnic, simpozijev in drugega. Občina Sežana pa bo v okviru projekta KONSTRUKTURIZEM prejela dobrega pol milijona evrov za nadgradnjo Kosovelove dediščine med Sežano in Tomajem z digitalizacijo do konca leta 2025.

foto: Splet Občine Sežana

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down