Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V prenovljeni Galeriji Lojzeta Spacala na ogled sinergija barve, črte in besede

Odprtjeprenovljenegalerijels Stanjel 19 04 24 34

Galerija Lojzeta Spacala, ki hrani izjemno Spacalovo zbirko, je bila v sklopu prenove celotnega kompleksa Gradu Štanjel deležna celovite energetske sanacije. V prenovljeni galeriji so v petek odprli razstavo Kras v barvi in verzu, ki bo na ogled do 5. januarja prihodnje leto.

Odprtjeprenovljenegalerijels Stanjel 19 04 24 43

Razstava združuje likovno in pesniško ustvarjalnost, dela Lojzeta Spacala, Klavdija Palčiča in Franka Vecchieta ter verze Miroslava Košute, Marka Kravosa in Renata Quaglie. Marko Arnež, vodja galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj in eden izmed avtorjev predstavitve je povedal: „Želeli smo sporočiti in opozoriti, da je Kras nekaj čudovitega in da ga znajo upodobiti ne samo Kraševci na tej strani meje, ampak tudi zamejci. Namreč, razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev in naj opozorim, vsi razstavljalci so nagrajenci Prešernovega sklada, ki so se že predstavili v Galeriji v Kranju.

To je sicer že tretje sodelovanje s štanjelsko Galerijo, potem ko so ob 30. letnici Galerije Lojzeta Spacala sodelovali pri ponovni izdaji kataloga, kasneje postavili na ogled Augusta Černigoja, Lojzeta Spacala in Srečka Kosovela. “Sedaj, ko so obnovili prostore, so nas ponovno povabili, da združimo tako pesem kot podobo Krasa. In glede na to, da smo Galerija, ki predstavlja zgolj Prešernove nagrajence, smo ponudili ta koncept teh šestih umetnikov, vseh nagrajencev, so z veseljem sprejeli in tako je nastala ta razstava.“

Avtorji postavitve so še Nelida Nemec, Ana Palčič, Martin Spacal in Franko Vecchiet. Sinergija barve, črte in besede bo obiskovalcem omogočila vpogled v bogato kulturno dediščino, ki ohranja slovensko identiteto v zamejstvu, na ogled bo do nedelje, 5. januarja 2025. Razstava je nastala v organizaciji Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj in KB delniške družbe s.p.a. ter umetnikov in njihovih družin.

(Foto: Ana Rojc)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ta ponedeljek, takoj po 11.: Šolstvo na razpotju in pravica do oskrbovalca

Preberi več

Koraki do uspeha: Ariana Durnik in Magda Rogelja

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down