Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V okviru EPK nastaja trilogija po delu Nezmožni umreti Giacoma Pedinija

Tiskovna Epk Mittelfest

V Ljubljani je bil danes predstavljen novo nastajajoči projekt Nezmožni umreti /Inabili alla morte avtorja Giacoma Pedinija, ki sodi med večje projekte uradnega programa Evropske prestolnice kulture leta 2025. Projekt je nastal ob podpori Dežele Furlanije - Julijske krajine prav za evropsko prestolnico kulture, ki ga je uvrstila v uradni program. Izvaja se v produkciji Mittelfesta in koprodukciji SNG Nova Gorica.

Gre za interpretacijo sedanje Evrope, izhajajočo iz zgodovinskih dogodkov in za interpretacijo meje in mejnih območij. Naslov Nezmožni umreti / Inabili alla morte izhaja iz mojstrovine Josepha Rotha Kapucinska grobnica, iz tega romana pravzaprav izhaja celoten projekt, pojasnjuje umetniški vodja v SNG Nova Gorica, Marko Bratuš: „Gre za trilogijo predstav o tem goriškem področju od časov 1900, se pravi začetka stoletja do konca stoletja, in sicer se začne s Kapucinsko grobnico Josepha Rotha. To bo prvi del, ki ga bo produciral Mittelfest. Nato imamo drugi del v SNG Nova Gorica, se pravi, da bomo delali predstavo, za katero bo pisal besedila Goran Vojnovič in režiral Janusz Kica. To bo drugi del v tej trilogiji.“

Drugi del trilogije se torej ukvarja s področjem med Slovenijo in Italijo v 60. letih prejšnjega stoletja. Tretji del trilogije pa naslavlja iluzorno navdušenje iz začetka devetdesetih let, besedilo je delo italijanskega avtorja Paola di Paola. Iz treh besedil bodo nastale tri gledališke predstave in tri radijske igre, dokumentarni film ter po ena italijanska in slovenska knjiga.

Prvi del gledališke trilogije bo v Gorici moč videti že v maju, drugi del bo na sporedu novembra v SNG Nova Gorica, septembra 2025 pa bodo v Gorici odigrali vse tri dele skupaj.

Mi smo zelo veseli, da smo iz faze načrtovanja projektov, velikih ambicij in obljub prišli do točke, ko lahko pri konkretnih projektih govorimo o datumih, o avtorjih, o prizoriščih in to je eden takih projektov,“

poudarja Stojan Pelko, programski vodja projekta EPK 2025 Nova Gorica – Gorica. Projekt so ta teden že predstavili v Milanu, danes pa, kot omenjeno, v Ljubljani.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down