Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Kozani uresničujejo najzahodnejše delo arhitekta Jožeta Plečnika

Obnova Zvonika V Kozani

Potem ko se posamezna dela pri ureditvi samega cerkvenega objekta in njegove ožje okolice odvijala že pred tremi desetletji, je sedaj v polnem teku tudi prva faza obnove zvonika, katere zasnovo je leta 1955 zarisal sam arhitekturni mojster Jože Plečnik. Vrednost zunanje in notranje obnove zvonika znaša 200.000 evrov brez DDV.

Zvonik je, kot pojasnjuje predsednik vaške skupnosti Kozana Emil Čadež, zadnja leta prevzemal vse bolj klavrno podobo, postajal pa je tudi nevaren. Najbolj pereč je bil razpadajoči vrh zvonika.

»Ko so z vrha zvonika začeli padati okruški, smo se odločili, da najamemo nekoga, ki zna voditi dron, in opravili smo dronsko snemanje vrha zvonika. Vse te slike smo pokazali statikom. Na njihov namig smo se možje iz vaške skupnosti in cerkvenega odbora odločili, da je nujno potrebno začeti s postopki obnove.«

Obnova Zvonika V Kozani Okruški

Namen obnove je, kot poudarja Čadež, torej zagotavljanje varnosti, obenem pa ohranitev kulturne dediščine. Tega so se najprej lotili z obiskom Pokrajinskega arhiva leta 2011.

»Dobili smo en namig, da je nekoč po naši vasi hodil arhitekt Jože Plečnik, ki je takratnemu duhovniku obljubil, da bo pripravil neko idejno skico nadgradnje in obnove v drugi svetovni vojni precej močno poškodovanega zvonika

V Pokrajinskem arhivu so med povojnimi načrti izvedbe nadgradnje dejansko našli originalno Plečnikovo ročno zrisano skico obnove kozanskega zvonika. Ugotovili so, da je bila takratna izvedba zaradi omejenih sredstev zgolj približek originalne Plečnikove ideje.

To nameravajo popraviti s tokratno obnovo, ki jo bodo opravili v dveh fazah. Trenutno je že v teku prva, ki predvideva rušitev - ta je že bila opravljena v preteklih dneh - in nadomestitev vrha zvonika po originalni Plečnikovi zamisli. Prva faza je težka 100.000 evrov, znatno je, kot pove Čadež, projekt podprla Občina Brda, na dober odziv so naleteli tudi pri krajanih in podjetjih.

»Želja je vsekakor, zdaj ko je postavljen delovni oder, ki je velika postavka v tej finančni konstrukciji, če govorimo o številkah, lahko povem, nas ta stvar stane 10.000 evrov, zato je naša želja, da ta oder dodobra izkoristimo in opravimo kar čim več, kar je pač mogočega, preden se ga odstrani.«

Prvo fazo naj bi predvidoma zaključili do letošnje pozne pomladi. Druga faza obnove bo potem zajemala še izdelavo balustrske ograje okrog zvončne linije, odstranitev ometov in fugiranje kamnitega zidu - po Plečnikovi zamisli – od prvega nadstropja naprej.

Kozancem so pri prizadevanjih za obnovo v veliko oporo v novogoriški območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, pri snovanju prihodnjih vsebin tega objekta pa v briškem Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport. Zvonik bo namreč vabil z občasnimi razstavami, pa tudi razgledno točko.

Velika želja je, še poudarja Čadež, da bi prenovljeni zvonik, ki bo nenazadnje zadnje realizirano Plečnikovo delo, obenem pa tudi najzahodnejše, vrata slavnostno odprlo ravno v letu Evropske prestolnice kulture.

(foto: arhiv VS Kozana)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down