Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tokrat v gledališču o aktualnih problemih sveta

Sng Ng Igralci

Jutri bo na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica zaživela nova premiera. Tokrat predstavljajo satirično komedijo francoskega dramatika in režiserja Frederica Sonntaga z naslovom George Kaplan, ki se je na novogoriškem odru znašla povsem slučajno.

''Originalno je bila tukaj mišljena predstava Šov ob koncu sveta. Zaradi višje sile in to ne samo zaradi enega dogodka, ampak kar treh zaporednih, nismo uspeli pripeljati projekta do konca, zato smo bili prisiljeni v nadomestitev z nečim, ki bi bilo po mojem mnenju približno enako, da dopolnimo sezono na takšen način, kot sem si jo zastavil. Našli smo zelo dober približek,'' je povedal umetniški vodja novogoriškega gledališča Marko Bratuša.

Tako so našli satirično dramo, ki obdeluje sveto okoli nas v današnjem lasu. Po drugi strani pa je predstava tudi velik izziv za igralce, je povedal Andrej Zalesjak: ''Lahko bi rekel, da je bilo opravljeno trikratno delo. Ponavadi se igralec ukvarja z enim konceptom in eno predstavo, tukaj pa smo dve uri ustvarjali tri različne predstave s tremi različnimi koncepti, s tremi različnimi estetikami in navsezadnje s tremi različnimi igralskimi interpretacijami oz. poetikami. Tako raziskovalno delo kot iskanje navdiha in vsega ostalega je bilo trikratno temu, česar smo ponavadi vajeni.''

Politična satira v treh dejanjih, ki so na prvi pogled samostojne enote, predstavlja različne segmente sodobne družbe. Vsem trem ni skupno samo ime skrivnostneža, temveč tudi fenomen manipulacije z ljudmi, njihovimi zaznavami in resničnostjo.

Premieri bosta jutri in četrtek, ob 20. uri.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down