Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Simpozij ob 50-letnici Pilonove galerije

Pilonova Simpozij

Pilonova galerija v letošnjem letu praznuje 50-letnico delovanja. 21. septembra 1973 so na Prešernovi ulici v spodnjih prostorih stavbe prvič sprejeli obiskovalce, ki so si prišli ogledat dela umetnika Vena Pilona, ki jih je za bodočo galerijo podaril njegov sin Dominique.

Praznovanje polstoletne obletnice poteka že celo leto, čeprav je Pilonova galerija zaradi prenove zaprta. Simpozij, ki so ga pripravili danes, pa predstavlja nekakšen osrednji dogodek, na katerem je ajdovski podžupan Mitja Tripković galeriji podelil posebno županovo priznanje ob obletnici, je povedala direktorica Pilonove galerije Tina Ponebšek.

„Simpozij smo razdelili na dva neformalna sklopa. Prvi del bo posvečen nekemu širšemu uvidu v pregled likovnih zbirk na Goriškem in na Krasu. V drugem delu pa se bolj usmerimo v petdesetletno delovanje in potem tudi v vizijo za naprej same Pilonove galerije."

Pilonova Galerija je imela že v času nastanka izjemno pomembno vlogo, je na današnjem simpoziju izpostavil dober poznavalec dela slikarja in fotografa Vena Pilona Gojko Zupan:

"Ta galerija je postala vzorec, kako na likovni način branimo slovensko mejo. Zanimivo je, da v širši Sloveniji branimo ta erspri slovenske kulture z literati. Primorska, ki pa se je morala skrivati, ker je bil tukaj slovenski jezik preganjan, je našla drug način – najprej seveda s Tonetom Kraljem, kasneje pa še z drugimi slikarji – in nikjer drugje nimamo obmejnega prostora posejanega s tako številnimi majhnimi galerijami posameznikov, ali je to Černigoj, ali je to Mušič, ali je to Riko Debenjak, ali je Lojze Spacal ali množica drugih. Ampak prvi tak vzorec pa je bila galerija Vena Pilona."

Po 50. letih je Pilonova galerija deležna temeljite prenove.

"Petdeseta obletnica je padla ravno na čas, ko smo sredi gradbenih del, tako da znotraj galerije kakršnihkoli aktivnosti, dejavnosti za publiko ne moremo izvajati. Predvideva se, da v letu 2025 odpremo v celoti Pilonovo galerijo, v spomladanskem času 2024 en del v Rustjevi hiši, kjer so predvideni novi depoji in večji razstavni prostor, in potem še tisti drugi dve hiši, kjer deluje Pilonova galerija, v letu 2025, upajmo da v začetku leta."

Po zaključeni prenovi bo galerija ponujala več novih vsebin, saj bo digitaliziranih 300 Pilonovih umetniških del, vzpostavljena bo digitalna galerija, obeta pa se tudi mobilna aplikacija Po sledeh Vena Pilona.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down