Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

S kratkimi filmi v Novi Gorici do zaključka v Ljubljani na Liffu pred Liffom

rpt

22. edicija Festivala Poklon viziji v režiji Kinoateljeja in številnih partnerjev tudi letos prinaša obsežen program, razdeljen na dva dela. Prvi se pričenja danes popoldne na Mostovni v Novi Gorici s sklopom Prvi Poleti, med 18. in 24. okrobrom pa sledi čezmejno filmsko popotovanje z deli letošnjega prejemnika nagrade Darka Bratine, Petra Zeitlingerja.

Na Mostovni v Novi Gorici se danes pričenja tridnevni uvodni del v čezmejni filmski festival Poklon viziji. Ob spremljevalnem programu bo na ogled približno 30 kratkih filmov iz domače in tuje produkcije programskega sklopa Prvi poleti, ki so zbir javnega mednarodnega poziva in selekcije programske vodje, Sandre Jovanovske z ekipo. Sklop, ki sedaj že nekaj let uvaja festivalsko dogajanje, je namenjen raziskovanju novih filmskih govoric in je že uveljavljen, ocenjuje Mateja Zorn iz Kinoateljeja

ki velja tudi za prvi igrani italijanski celovečerni film, navdihnjen po Božanski komediji. Dogajanje se pričenja danes ob 16.30, ko bodo svoja dela prikazali študenti Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, celotno dogajanja se bo sklenilo v nedeljo s podelitvijo nagrad Prvi Poleti, po izboru tričlanske mednarodne žirije. Drugi del festivala pa bo med 18. in 24. oktobrom povezal sedem mest Slovenije in dežele Furlanije Julijske krajine. Letošnja 22. edicija, je v znamenju prejemnika letošnje nagrade Darka Bratine, Petra Zeitlingerja, v Pragi rojenega avtrijskega direktorja fotografije z obsežnim opusom celovečernih igranih in dokumentarnih ter kratkih filmov.

V Gorici, Novi Gorici, Ljubljani, Vidmu, Trstu in Špetru bo na ogled retrospektiva nagrajenčevih izbranih del – 11 celovečernih in 4 kratki filmi, s celodnevno mojstrsko delavnico z nagrajencem, 20. oktobra v goriški Hiši filma, kjer bo v večernih urah sledila še uradna podelitev nagrade Darko Bratina 2021. Festival se ob zaključku, 24. oktobra vrača v Ljubljano, ko bo v Cankarjevem domu v okviru programa Liffe pred Liffom predvajan eden izmed prvih Zeitlingerejevih filmov Pričakovane izgube (1993) Ulricha Seidla. Projekciji bo sledil pogovor z nagrajencem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down