Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pričenjajo se Filmski dnevi za ajdovske in vipavske šolarje

Untitled Design 2024 04 02t112232.803
Foto: Občina Ajdovščina

Na Ajdovskem se pričenjajo Filmski dnevi za šolarje. Prihodnja dva tedna, začenši jutri, bodo Dvorano prve slovenske vlade obiskovali šolarji vseh osnovnih šol Ajdovščine in Vipave, dijaki in vrtčevski otroci.

''Kino bo v teh dneh, od jutrišnjega dne pa vse do 19. aprila, obiskalo okrog 4000 mladih, od vrtca pa do srednje šole,'' je povedala ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin, pobudnica in koordinatorka filmskega projekta. Slednji se bo letos odvil devetič, na sporedu bodo štirje kakovostni evropski filmi.

Vrtčevskim otrokom je namenjen danski animirani film Roza in kamena škratinja, ki govori o prijateljstvu, pogumu in zvestobi. Prvi štirje razredi osnovne šole si bodo ogledali detektivko Nina in ježeva skrivnost, katerega osrednja tema je vztrajnost, pa tudi skrivnosti odraslih, ki jih otroci ne izvedo, vendar jih čutijo. Norveški film Dancing Queen za višje razrede osnovne šole pripoveduje zgodbo o sledenju sanjam, odpira pa tudi teme, o katerih morajo slišati in se o njih pogovarjati. Srednješolci si bodo ogledali najstniško romantično dramo Šepet metulja.

Na podlagi česa so bili izbrani našteti filmi? ''Pomagamo si s Kinobalonovim izborom in z njihovo knjižico. Tam strokovnjaki že opravijo selekcijo in v tej knjižici imajo tudi priporočilne sezname. Potem pa sami izbiramo teme, ki se nam v tem trenutku zdijo aktualne.''

Prve obiskovalce v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini pričakujejo jutri dopoldan, program pa bo nato ob dopoldnevih na delavnike potekal vse do 19. aprila, letos prvič z novi laserskim projektorjem in odlično zvočno kuliso. 

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down