Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pričenja se pomladna edicija mednarodnega Festivala Vizualnih Umetnosti ART CIRCLE

Kulturna Ambasada Avstrije Umetniki Pri Delu Fana Estate Pomlad 2023 Za Splet

Na desetih kulturnih ambasadah v Brdih, čez mejo v Colliu in neodvisni lokaciji Atelje Šempeter bo od te sobote pa vse do prihodnje čopiče vihtelo 24 umetnikov iz 9 držav. Pomladna edicija se bo kot tradicionalno zaključila v petek z razstavo ustvarjenih del v Vili Vipolže. KUD Manifest, ki festival v regiji organizira že od leta 2011, pa prihodnji torek vabi tudi na razstavo »Slovenija v fokusu« v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini.

Letošnja novost so odprte ure za javnost v tednu umetniških rezidenc. Prihodnja sredo in četrtek med 15.30 in 17.30 si bodo tako željni spremljanja umetniškega ustvarjanja na vseh lokacijah festivala lahko ogledali umetnike v akciji. Zelo močne zasedbe umetnikov, kot poudarjajo organizatorji, prihajajo iz Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Sicer pa bodo v pomladni ediciji navdih v regiji črpali še umetniki iz Italije, Japonske, Poljske, Španije in Nizozemske.

»Tako da vabimo ljudi, da se tudi spoznajo z umetniki med tem tednom, ko so tu. Predvsem je letos poudarek, da bi nekako umetnike še bolj povezali z lokalno javnostjo, tako da upamo, da v duhu EPK-ja smo nekako pripravljeni se več družiti s kulturniki.«

Družina kulturnih ambasad trenutno šteje 20 lokacij v regijah Brda, Vipavska dolina, Kras in italijanski del Brd – Collio. Do prihodnjega leta, ko bo širša regija v znamenju Evropske prestolnice kulture GO!2025, si želijo k omizju privabiti še 5 kulturnih ambasad, prve bodo vrata odprle to jesen.

»Nove kulturne ambasade se bodo odpirale tako v Občini Vipava, Občini Ajdovščina, pa tudi na Krasu in, kar nas zelo veseli, seveda, tudi v Brdih in Colliu. Tako da skoraj z vsemi regijami smo v načrtovanju novih odprtij.«

Letos bodo prvič podelili nagrado Etko Tutta, posvečeno goriškemu umetniku, ki je zasnoval zgodbo kulturnih ambasad. Kot prvega bodo počastili priznanega japonskega umetnika Norihika Saburija.

(foto: Damijan Simčič - Zoso)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down