Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pričenja se 11. Letni kino Silvana Furlana

letni kino silvana furlana

Letni kino Silvana Furlana bo z jutrišnjim dnem pa vse do 4. avgusta že enajsto leto vabil na ogled filmov domače in evropske produkcije različnih dolžin, oblik, zvrsti in žanrov. Letošnjo izvedbo organizirata Kinoatelje in Kulturni dom Nova Gorica pod okriljem novogoriške mestne občine in je del programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Vodja programa Mateja Zorn:

Rdeča nit, ki ostaja ista od prve edicije pri snovanju programa, je izbrati filme tako, da bo vsakdo našel film zase. Zato je vsak večer nekaj posebnega. Rada bi izpostavila večer, ki ga pripravljamo tudi z lokalnim društvom Ohridski biseri, ko bomo predstavili film Najsrečnejši človek na svetu. To je makedonski film makedonske avtorice.

Že v soboto sledi film Jezdeci Dominika Menceja, nagrajen s strani občinstva na 25. Festivalu slovenskega filma. V ponedeljek pa bo filmske sladokusce navduševal film Moja Vesna, za katerega je režiserka Sara Kern dobla vesno za najboljšo režijo.

Hkrati bo en čisto poseben večer tudi v sodelovanju s primorskim društvom arhitektov. Kot veste, letos praznujemo Ravnikarjevo leto. Na velikem platnu pa si bomo lahko ogledali kultni film Nebo nad Berlinom Wima Wendersa. To je tudi priložnost, da malo premislimo in razmišljamo o arhitekturi, o prostoru, v katerem živimo in tudi, kako to vpliva na našo kulturo bivanja.

Zornova izpostavlja še film Gigi zakon, ki je nastal v Furlaniji Julijski krajini, ki so ga na letošnjo izvedbo Letnega kina Silvana Furlana pripeljali skupaj s Kinom Otok in Poklonom vizije.

Zaključujemo pa letošnje dogajanje na Letnem kinu Silvana Furlana z dokumentarnim filmom o kultnem glasbeniku David Bowieju. Po projekciji sledi potemtudi glasba, tako da upam, da bomo letos zaključili to edicijo tudi malo z glasbo in plesom in da bo zares zaživela ploščad Silvana Furlana kot neko kulturno prizorišče.

Letni kino se sicer lahko pohvali z zvesto publiko, dragocena je predvsem domača iz širšega goriškega prostora, stremijo pa tudi v kino privabiti mlajše generacije, kar dokazuje nabor filmov namenjen publiki vseh starosti, še poudarja vodja programa.

Recimo nedeljska projekcija filma Jak v razredu je ena krasna priložnost, da lahko pridemo starejši, bom rekla starši, nonoti, none, v družbi svojih najmlajših in da skupaj doživimo eno tako pravo filmsko izkušnjo.

Projekcije filmov se pričenjajo ob 21. uri, so brezplačne, v primeru dežja se bodo odvile v Kulturnem domu Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down