Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prešernova nagrada tudi goriškemu poetu črno-belih tipk

Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi goriški pianist Alexander Gadjiev. Ambasador Evropske prestolnice kulture Gorica – Nova Gorica 2025 je Prešernovo nagrado prejel za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov na domačih in tujih odrih v zadnjih treh letih.

Alexandra Gadjieva svet pozna predvsem po slovitem Chopinovem tekmovanju, na katerem je leta 2021 osvojil drugo mesto, k žlahtnosti pa je dodala še nagrada Zimermana za najboljšo izvedbo Chopinove sonate. Njegova umetniška moč ni samo v izpiljeni klavirski tehniki, saj vsak pianist, ki poseže v vrh tega tekmovanja obvladuje ta nesporni atribut. Njegov apel je v njemu lastni, izjemni interpretaciji. Občinstvu Alexander Gadjiev podaja čarobnost, ki jo lahko začutimo samo pri največjih umetnikih svetovnega slovesa. Nedvomno gre za poeta črno-belih tipk,“ so nagrado obrazložili v Prešernovem skladu.

Podelitev nagrad je potekala na torkovi državni proslavi v Cankarjevem domu, ob včerajšnjem kulturnem prazniku pa je s svečanim kosilom na gradu Brdo nagrajence počastila tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down