Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prejemnik tantadruja 2021 za življenjsko delo, Ivo Barišič: „Brez soigralcev, brez teatra, dramaturga, režiserjev, tehnike, garderobe, mene ne bi bilo“

Letošnja slavnostna podelitev primorskih gledaliških nagrad tantadruj bo v novogoriškem gledališču. Žirija v sestavi Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh se je odločila, da nagrado za življenjsko delo prejme dolgoletni igralec in upokojeni član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič.

Kot so zapisali v utemeljitvi, gre nedvomno za eno najbolj prepoznavnih primorskih gledaliških osebnosti, ki je v svoji igralski karieri s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor.

Poleg številnih nagrad za posamezne vloge za obsežen in umetniško presežen igralski opus, je Barišič že prejel odličje Marija Vera za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov Slovenije in nagrado za življenjsko delo Ita Rina Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969, ko je novogoriško gledališče postalo profesionalna institucija. Skoraj pol stoletja je bil nato „dobri in mili Igralec, eden najbolj ustvarjalnih članov Primorskega dramskega gledališča, ki je spričo izjemnih dosežkov umetniškega ansambla preraslo v institucijo nacionalnega pomena.“

Na četrtkovi slovesnosti bodo podeljeni tudi ostali tantadruji, ki jih Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče iz Trsta podeljuje že od leta 2011. Vsako let podelijo 4 nagrade tantadruj: za življenjsko delo, za igralsko stvaritev, predstavo v celoti in gledališki dosežek, ki se jo lahko podeli za režijo, dramsko besedilo, dramatizacijo, dramaturgijo, prevod, lektorsko delo, scenografijo, kostumografijo, koreografijo, animacijo, glasbo ali drug vrhunski gledališki dosežek.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down