Posoška jed se bo merila z najboljšimi na svetu

27-letni chef Pablo Donadio Falcon iz Hiše Franko se bo kot predstavnik Slovenije konec tega meseca boril za zmago na prestižnem finalu San Pellegrino Young Chef Academy v Milanu. Kot mentorica mu bo ob strani stala tamkajšnja head chefinja Yvonne Melee Simon.

Njegova tekmovalna jed se imenuje Haiku gori, navdihnili pa so jo okusi in občutki posoških gora ter poezija Pablove mame. Tako kot haiku tudi Pablovo jed sestavljajo trije »verzi«. Prvi predstavlja hrustljav kreker z zelišči s kislo smetano z medenim cvetnim prahom, emulzijo bučnih semen, zelenega kardamoma ter sezonskih zelišč in rož. Drugi verz je gozdna infuzija iz brinovih jagod in verbene, ki povezuje okuse iz prvega verza s tistimi iz tretjega, slednji je sestavljen iz srnjaka z bučo in zemeljskih okusov tartufove kreme, črnega kardamoma in črnega česnovega misa.

Pablo si je uvrstitev na finale priboril z zmago na Malti, kjer je novembra lani potekal regionalni finale za jugovzhodno Evropo in Mediteran, v Milanu pa se bo pomeril s 14 kolegi in kolegicami z vsega sveta. O zmagi bo odločal panel t. i. »sedmih modrecev«. Slednjega sestavljajo priznana imena vrhunske kulinarike.


Predstavniki Slovenije so na tekmovanju prisotni že od vsega začetka. Ledino je oral Mojmir Šiftar, ki se je
tekmovanja udeležil kar trikrat, Žiga Koprivc pa je na prejšnji izvedbi na regionalnem finalu v Zagrebu osvojil San Pellegrino Social Responsibility Award. Velik uspeh je bil tudi izbor kar treh slovenskih predstavnikov za regionalni finale lani na Malti, za katerega sta bila poleg Pabla izbrana še Matija Cotič in Boštjan Volk.


