Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pomembna jubileja za Frančiškanski samostan Kostanjevica

Frančiškanski samostan Kostanjevica prihodnje leto obeležuje dve pomembni obletnici: 400 let postavitve prve cerkvice na Kostanjevici in 70 let župnije, saj je bila leta 1953 v mladem mestu Nova Gorica ustanovljena prva župnija. Z namenom obeležitve jubilejev bodo že letos pripravili različne kulturne, zgodovinske in literarne dogodke.

Vrh praznovanja bo jeseni prihodnje leto. V luči obeh jubilejev se bo drevi ob 20. uri že odvijal prvi dogodek. Kaj bo na sporedu, pojasnjuje Mirjam Brecelj, vodja Škrabčeve knjižnice v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici.

„Ti dve obletnici so res velikega pomena za vse, ki bivamo v tem mestu. Začeli smo s pripravami oz dogodki, posvečenimi tem obletnicam, obeta se koncert mešanega pevskega zbora Nova Gorica, ki bo v sodelovanju s slavističnim društvom priredil večer „S pesmijo in besedo.“"

To pa ne bo edini dogodek, ki se bo v počastitev obeh obletnic odvil v teh dneh.

„V sredini oktobra, točneje 13. oktobra, bo prišel v naš samostan dr. Luka Vidmar, ki bo predstavil pot naše Bohoričeve slovnice vse od natisa, se pravi iz Wittenberga na Kostanjevico, na podlagi rokopisnih vpisov, ki so napisani na našem izvodu. Sodelovala bosta dva študenta slovenistike, to je dogodek, ki se ga zelo veselimo.“

V Škrabčevi knjižnici na Kostanjevici, kot je znano, hranijo izvod Bohoričeve slovnice z ročno vpisanim posvetilom avtorja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down