Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Park ob vili Rafut je prenovljen in odprt za javnost

Park Rafut Ministrica

Prenovljen park ob vili Rafut je od danes odprt za javnost. Uradnemu odprtju so med drugimi prisostvovali ministrica za kulturo, Asta Vrečko, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za prostor in graditev Nataša Bratina in novogoriški župan Samo Turel, ki je ob tej priložnosti povedal:

Še posebej ponosen sem danes kot župan, tu pred vsemi, da to piko na i, da ta desetletja prizadevanj številnih pred mano pa tudi sedaj v tem obdobju, da smo ta park končno prenovili, to degradirano območje spravili na tako stanje, da sedaj prav sije.“

Župan še dodaja upanje, da je bil na ta način dodan kamenček v mozaik kulturne in naravne dediščine ter poudaril vlogo obnovljenega parka vile kot enega izmed prizorišč EPK v letu 2025.

Obnova parka, ki je nastal pred več kot stotimi leti in je znan po zbirki eksotičnih in dreves iz vseh celin, ta so sedaj tudi označena, je veljala 2,7 milijona evrov, od tega je sofinanciranje iz naslova Celostnih teritorialnih naložb znašalo 1,3 milijona evrov. Park, po kateri vodi krožna pot, odlikujejo tudi slikoviti elementi kot so počivališče v betonskem kalupu kupole vile in razgledi na okoliško arhitekturo.

Park Rafut Kupola

Ministrica Asta Vrečo pa je ob tem poudarila, da se prihodnje leto začenja tudi prenova Laščakove vile v neoislamskem slogu, ki predstavlja unikatno dediščino v slovenskem prostoru in je bila dolga leta zanemarjena:

V ta namen bo ministrstvo za kulturo iz evropskih sredstev namenilo vse skupaj 4,1 milijona evrov, od tega 1,6 milijona evropskih sredstev in 2,5 milijona sredstev Republike Slovenije.“

Za širšo javnost so danes, jutri, ter v četrtek in soboto na voljo brezplačni vodeni ogledi, nanje se je treba predhodno prijaviti na Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Sicer pa je park odprt vsak dan. Od aprila do novembra med 8. in 20. uro, od novembra do marca pa od 8. do 17. ure. Vstop je prost.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down