Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

O stoletju, ki bo zardelo drevi v SNG Nova Gorica

V koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom iz Novega mesta bo drevi, ob 20. uri na velikem odru SNG Nova Gorica zaživela druga premiera nove sezone. In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek.

Delo temelji na istoimenski monografiji Andreja Inkreta, „zamejuje obdobje Kocbekovega življenja med letoma 1928 in 1952. Je kompleksna biografija, socialistični primer melodramatske zgodbe o soutemeljitelju gibanja, ki je odporniško in hkrati državotvorno,“ piše o predstavi. Kot pravi režiser Matjaž Berger, gre za vrhunsko monografijo, interdisciplinarno študijo Inkreta, oziroma njegovo življenjsko delo

Zgodba se zaplete, ko glavni junak ob nominalno visokih državnih funkcijah, ki jih opravlja (minister za Slovenijo v vladi DFJ, podpredsednik Prezidija Ljudske skupščine LR Slovenije in član Glavnega odbora OF Slovenije), nastopi kot umetnik, ki z umetnostjo artikulira etične dileme herojskega vojnega obdobja – tudi vprašanja vojnih obračunov, vključno z likvidacijami. Vprašanja so etična in religiozna, in predvsem politična.

Uprizoritev je primarno nastala na prostem, v galeriji Božidarja Jakca na Kostanjevici na Krki, a tudi na odru v Novi Gorici se bo Berger skušal približati vtisu zunanjosti z listjem, mikrofoni in videogrami v obliki mikrofilmov iz bunkerjev. Koncept predstave, kot ga opiše Berger, je dokumentarna interpretacija

V koncept pa zareže tudi odločitev za dva Kocbeka, v dveh različnih življenjskih obdobjih, ki ga igrata Borut Doljšak in Peter Harl. Zadnji del predstave, poezijo, pa interpretira več starejših igralcev. Nastopajo še Anuša Kodelja, Matija Rupel, Mario Dragojević, Vitorija Zdovc, Timotej Novaković, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar in Gal Žižek.

(Foto:  Barbara Čeferin)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down