Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nagrada Darka Bratine angažiranemu bolgarskemu režiserju Stephanu Komandarevu

Kinoatelje bo letos že štiriindvajsetič podelil nagrado Darko Bratina, s katero v ospredje postavlja filmske avtorje in avtorje, ki s svojimi deli ponujajo poglobljen razmislek o pogosto zapostavljenih vprašanjih sodobne družbe. Komu bo nagrada pripadla letos, pojasnjuje vodja festivala Mateja Zorn:

Zelo smo počaščeni, da bomo lahko Nagrado Darko Bratina podelili bolgarskemu režiserju Stephanu Komandarevu.“

Bolgarski režiser je prepričal s poglobljenim opusom, ki ga sestavljajo tako igrani kot dokumentarni filmi. Ves čas je kronist družbenopolitičnih razmer delavskega razreda v Bolgariji in širše družbe.

Avtor, ki nekako postavlja ogledalo družbi, hkrati pa se zavzema in njegova želja je, v filmu vedno odpreti premislek o tem, kaj je pravična država, kaj so tiste ključne sestavine družbe, v kateri potem vlada neke vrste enakopravnost in soldarnost vsakega posameznika.“

V zadnji trilogiji, nadaljuje Zornova, pokaže pravo sliko tudi skorumpirane bolgarske družbe. Njegov zadnji film pa se trenutno predstavlja na svetovni premieri v Karlovyh Varyh.

Njegov opus bo sicer predstavljen tudi na Goriškem, v okviru čezmejnega festivala Poklon viziji, ki bo na sporedu oktobra. Tudi v okviru letošnjega festivala bo potekal kratkometražni nabor iz festivalske sekcije Prvi poleti, razpis je odprt do 10. avgusta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down