Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Sotočju se pričenja 11. edicija festivala OverJam

Tolminsko Sotočje bo v prihodnjih dneh v znamenju reggae glasbe. 11. izdaja mednarodnega festivala OverJam bo polna nepozabnih priložnosti za zabavo, izobraževanje in sprostitev, obljubljajo organizatorji. Poleg poglobljenih predavanj na tradicionalni OverJam University, ponovno načrtujejo delavnice, kot so jutranja joga, akro joga, žongliranje, šport, umetnost in ročna dela, učenje igranja ukulele in prvič tudi delavnico video produkcije.

"Na eni strani, ko nekomu rečeš reggae glasba, se vsi kaj tako majčkeno ustrašijo: 'Joj, kaj pa sploh je to?!' oziroma 'Tisti, ki kadijo travo', pa ne vem kaj, ampak v resnici pri nas je daleč od tega. In ljudje so sedaj že pogruntali, da v bistvu poznajo reggae glasbo, ker se vrti po radijskih postajah, kjer vsi vemo za UB40, vsi vemo za Inner Circle, ki so že bili pri nas, potem sinovi Boba Marleya so že vsi bili pri nas. Red red wine poznamo vsi, pa ne rečemo, da je to reggae. Tako da zdaj mi probamo tudi to majčkeno ozavestiti skozi naš festival."

pove organizator festivala Andrej Težak – Tešky in dodaja, da letos nadaljujejo lansko filozofijo, da obiskovalcem ponudijo glasbo tudi nekoliko izven reggae področja :

"To so neke skupine, ki se vsaj delno dotikajo ali reggaeja ali Jamajke ali Afrike. Imamo seveda Dubiozo Kolektiv, ki jo slovenci poznajo in jo imajo zelo radi. Imamo Seun Kutija, to je sin Phila Kutija, ki je ustanovitelj afro beata. Marsikdo sploh ne ve, ampak to je pač ta glasba, ki je danes zelo popularna in izhaja iz tiste afriške v bistvu notranjosti, ali kako naj temu rečem. Potem imamo Lila Iké, ki je trenutno najbolj vroča jamajška izvajalka, pa Barrigton Levy..."

Eksluzivni evropski nastop bo izvedel jamajški glasbenik King Jammy.

"On je ustanovitelj dance halla, to je te plesne reggae glasbe. Prvi je bil, ki je to izvajal, prvi ki je to tudi naredil. In, evo, zdaj pa ga imamo mi, edini v Evropi, dejansko."

Organizatorji so pa najbolj ponosni na Overjam for kids, torej na program za otroke.

"Starši, ko pridejo, oziroma cela družina, lahko otroke prepustijo v vasrtvo našim izkušenim animatorjem in potem se cel dan ti otroci tam igrajo in tudi na nek način izobražujejo malo tudi o neki reggae kulturi, o neki drugi kulturi, govorijo različne jezike, ker so iz celega sveta zmešani skupaj."

Festival se pričenja danes, utrip dogajanja ob smaragdni Soči pa bo krojil vse do nedelje.

(foto: facebook Overjam International More Than Reggae Festival)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down