Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na odru novogoriškega SNG-ja Najboljša evropska predstava

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica pripravlja zadnjo abonmajsko uprizoritev Najboljša evropska predstava.

Predstava govori o žiriji vseevropskega gledališkega festivala, zasnovanega po vzoru Evrovizije. V njej se znajde pisana zasedba žirantov, ki izbira najboljšo evropsko gledališko predstavo. Žiranti imajo vsak svoj pogled, vpleten pa je tudi sam politični vrh, situacijo pa še dodatno zakomplicirajo razne afere, korupcije in stavkajoče gledališko občinstvo.

Avtorja besedila sta Haris Pašović, ki je predstavo tudi režiral, in umetniški vodja novogoriškega SNG-ja Marko Bratuš. Slednji je razkril, da se je ideja rodila v komisiji Borštnikovega srečanja, kjer sta se med žiranti znašla direktor poljskega gledališča iz Opol Norbert Rakowski, prej omenjeni Haris Pašović in še nekateri drugi: ''Med predstavami, ko so nanje čakali, so se hecali, kaj bi se zgodilo, če bi v žiriji nekdo znorel in se ne strinjal z odločitvijo ostalih žirantov ter grozil, da odstopi, če bi se za nekoga, ki so mu podelili nagrado za najboljšega igralca, še isti dan izvedelo, da je spolno nadlegoval soigralko itn. Iz teh potencialnih zgodbic je prišlo do tega, da so rekli, da bi morali ustvariti predstavo.''

Mednarodna koprodukcijska predstava povezuje 5 evropskih gledališč – poleg SNG-ja pri projektu sodelujejo še Teatr im. J. Kochanowskiego v poljskih Opolah, Fondazione Teatro Due iz italijanske Parme, Teatru Malta in Teatri Kombetar i Kosoves iz kosovske prestolnice Priština. Pri produkciji je sodelovalo kar 11 različnih potnih listov: ''Sodeluje 12 igralcev, vedno imamo eno vlogo, ki jo opravi lokalni igralec, ostali so člani raznih ansamblov, tudi 'freelancerji', temnopoltega igralca smo morali poiskati v Franciji. Res smo napaberkovani z vseh vetrov, ampak to je v bistvu tudi prednost tega projekta.''

Predstava poteka v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi. Izvedba, ki se bo jutri odvila v Novi Gorici, pa ne bo prva, saj je bila vseevropska premiera odigrana že oktobra, in sicer v Opolah, sledili sta predstavi v Parmi in na Malti.

Premiera v SNG-ju je na sporedu jutri, ob 20. uri, edini ponovitvi v Sloveniji bosta v sredo in četrtek, nato se predstava seli na Kosovo, junija pa svojo evropsko turnejo zaključuje na Portugalskem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down