Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na oder novogoriškega SNG prihaja plesna predstava Perpetuum mobile

„Leonarda raziskujemo že nekaj mesecev in več, kot vemo o njem, bolj je misteriozen in nerazumljiv,“ pravijo ustvarjalci plesne predstave Perpetuum mobile, posvečene 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda Da Vincija, ki je poskušal ustvariti perpetuum mobile, stoj, ki se giblje neskončno dolgo, ne da bi mu dovajali energijo. Tudi plesna predstava, pod katero se podpisujeta plesalca in koreografa Nastja Bemec Rynia in Michal Rynia, raziskuje neskončnost giba in večno hrepenenje po ustvarjanju.

Perpetuum mobile je stroj, ki ga je Leonardo raziskoval. Ugotovil je, da takšen stroj ni mogoč, ker ne obstaja fizikalna možnost zanj, mi pa smo ga dojemali kot duhovno, spiritualno, umetniško idejo, kot večno gibanje, vrtenje vsega v vesolju, človeškem telesu, povezovanje časa, prostora in vsega z vsem, kar obstaja na tem svetu in v vesolju,“ pravi dramaturginja Ana Kržišnik Blažica.

Od tod tudi koreografski navdih, namreč 12 plealcev v predstavi simbolizira 12 zodiakalnih znamenj, mesecev, apostolov na zadnji večerji, ki se z gibom tvorijo neprekinjen tok dogajanja in plesa.

Osrednja inspiracija avtorjema v plesni predstavi Perpetuum mobile je torej Leonardo Da Vinci, ki v svojih delih išče globino, na slikah, portretih, skuša prikazati resnico o sebi, človeštvu, našteva Michal Rynia in dodaja:

Ni to, da samo raziskuje načine, kako telo giba, mišice, notranje organe, ampak išče dušo. In to, kar mi preko naše koreografije in plesa poskušamo izpostaviti, je ta človeška duša, kje se nahaja. Izziv nam je v tej koreografiji preplesti 12 različnih teles, plesalcev, kateri vzpostavijo ritem in se skupaj gibajo in vzpostavijo perpetum mobile, kot stroj, v katerem se neskončno premikajo.“

Predstavo oblikuje 12 plesalcev iz Slovenije, Japonske, Italije, Velike Britanije, Španije in Madžarske. Na avdicijo se je prijavilo več kot 500 plesalcev iz vsega sveta. Izziv, da poustvarijo Perpetum mobile Leonarda Da Vinicija so najprej sprejeli s strahospoštovanjem do tega neverjetnega umetnika.

Od kod pa uspešnemu plesnemu in koreografskemu paru neusahljiv vir navdiha za njune plesne umetnine?

Telo ima neskončno možnosti. Počutiva se, da je najino poslanstvo, da stalno raziskujeva nove možnosti gibanja in to naju tudi napaja z dodatno energijo,“

zaključuje Nastja Bremec Rynia. Predpremiera predstave, ki nastaja v koprodukciji s Cankarjevim domom Ljubljana, bo v sredo, premiera v četrtek, ponovitev pa v nedeljo na velikem odru SNG Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down