Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na mali oder novogoriškega SNG-ja prihaja Oleanna

Oleanna Sng Ng

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bodo ta teden predstavili novo uprizoritzev, ki nastaja v okviru Studia SNG. Drama Oleanna velja za eno najslavnejših in največkrat uprizarjanih iger sodobnega ameriškega dramatika, pisca in režiserja Davida Mameta, ki raziskuje odnos med študenti in profesorji, moč avtoritete, definicijo spolnega nadlegovanja, destruktivnost napačne komunikacije in pretirane politične korektnosti.

Režiral jo je Radoš Bolčina, ki ima v predstavi tudi eno vidnejših igralskih vlog: ''Delo presega današnjo politično korektnost v smislu umetnosti. V bistvu umetnost lahko nadgradi in dopolni vso to politično korektno mišljenje o situaciji spolnega nasilja oz. razmerja med učencem in učiteljem.''

Doda, da se tekst, ki je bil napisan pred približno 25 leti, kaže v realnosti tudi na našem področju. Govori pa o tem, da negotova študentka Carol obišče profesorja Johna, da bi se z njim pogovorila o tem, zakaj ji je spodletelo pri njegovem predmetu. Pogovor se nerodno zasuče, ko profesor izreče določene misli in se prelevi v pretirano empatičnega mentorja. Ob naslednjem srečanju ga študentka obtoži spolnega nadlegovanja in po več obtožbah, ki jih podpira skupina aktivistov, profesor izgubi možnosti za pridobitev naziva in njegova kariera se začne podirati.

''Na katero koli stran se postaviš, nimaš prav, ker kot se Carol oprijema feminističnih skupin v boju proti lažnemu akademizmu profesorja, tako je profesor spervertiran v svojem izobraževalnem sistemu in postal klasičen človek, ki mu izobrazba gre v obratno sorazmerje z njegovo kemijo v sebi,'' doda Bolčina.

Ali gre pri tem res za spolno nadlegovanje profesorja ali za narcisistično motnjo študentke, se sprašuje Tina Resman, ki bo prvič sodelovala z novogoriškim SNG-jem kot gostujoča igralka in ki prevzame vlogo Carol: ''Od začetka sem se spraševala, mislim, da sem narcisistično motnjo od začetka narobe opredelila, ampak se pa postavljajo konstantna vprašanja, ali je ona njega prišla uničiti namensko zaradi ene slabe ocene ali zaradi česarkoli že. To sem potem hitro opustila, ker bi to stvar zelo poenostavilo, Mamet pa tega ni pisal na enostaven način.''

Premiera bo to sredo, 22. novembra, ob 20. uri na malem odru SNG-ja Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down