Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prva slovenska kulturna ambasada v zamejstvu dobila dom pri domačiji Edija Kebra

Družino kulturnih ambasad v okviru Festivala vizualnih umetnosti Art Circle od včeraj bogati prva slovenska kulturna ambasada v zamejstvu. Gosti jo domačija Edija Kebra v naselju Ceglo na italijanski strani Brd.

Pomembnemu koraku v razvoju projekta, ki je tudi del programa Evropske prestolnice kulture Go!2025, so prisostvovali tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, veleposlanik RS v Italiji Matjaž Longar, in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc.

»Absolutno me Art Circle asocira na Etka Tutto, ki je bil dejansko idejni oče, velik vizionar, kako povezati te kulturne ambasade, kako narediti preplet med kulturo in posameznimi državami preko teh ambasad, kar je izjemno dragoceno.«

Tako je povedal minister Arčon in dodal, da je slovenska kulturna ambasada pomembna tudi z vidika ohranjanja slovenske kulture in jezika v zamejstvu.

Gostitelj Cristian Keber je med odprtjem poudaril, da je njihova domačija že bila del predhodnika Art Circla MMMArta:

»Smo zelo veseli, da smo prišli v to skupino Art Circle, ker spoznamo mednarodne umetnike. Tako da smo mi tukaj odprli slovensko v Italiji (ambasado, op.p.), ampak je lepo, ker je velika skupina in se spozna cel svet te kulture in teh slikarjev in teh umetnikov.«

Na domačiji že ustvarjajo trije slovenski umetniki, ki, kot je povedal gostitelj, dejstva, da ustvarjajo v Italiji, sploh ne občutijo. Sicer pa o tem, kakšen navdih vliva sodelovanje na Art Circle mariborski umetnik Gregor Pratneker, ki ustvarja na Kebrovi domačiji pove:

»Daje navdih v povezovanju umetnikov in ljudi, mreženju. Kot samo umetniško toliko ne, ampak kot koncept je pa res odlična ideja.«

Sinoči je bilo slovesno tudi v Vili Vipolže. V okviru Art Circla in ob prisotnosti poljskega veleposlanika v Sloveniji je vrata odprla razstava Poljska v žarišču. Dober mesec dni bodo razstavljena umetniška dela sodobnih poljskih umetnikov, ki so bila narejena v zadnjih nekaj letih, nato pa bo razstava gostovala na Poljskem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down