Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mreža potujočega Kina Soča bo film prinesla v tiste kraje, kjer ga trenutno ni

Go Green Cinema

Kinoatelje skupaj z zavodom Motovila pripravlja nov projekt z imenom Go Green Cinema. Slednji si prizadeva za večjo in bolj enakomerno dostopnost kvalitetne filmske ponudbe v čezmejnem slovensko-italijanskem prostoru. Financira ga Evropska unija, vsa komunikacija in filmske projekcije bodo tako v slovenskem kot italijanskem jeziku.

''Projekt bo prinesel film tudi v tiste kraje in prostore, kjer ga trenutno ni. Namreč, vzpostavljena bo mreža potujočega Kina Soča (it. Cinema Isonzo), ki bo na obeh straneh meje pripravil in organiziral posebne filmske dogodke ter projekcije. Hkrati je pa to projekt, v katerem bomo razširjali, promovirali pristope trajnostnega razvoja kulturnih dogodkov in svojo občutljivost oz. pozornost do okolja,'' je povedala vodja projekta Mateja Zorn.

Filmska kultura bo zaživela v celotnem čezmejnem teritoriju, od izvira do izliva reke Soče, torej po Goriški, Dolini Soče, Benečiji, Brdih, Vipavski dolini, Trnovsko-Banjški planoti, Krasu in tržaškem zaledju.

Projekt bo gradil tudi kulturno-turistična doživetja, ki bodo obiskovalce vabila na raziskovanje bogate filmske in kulturne dediščine lokalnega okolja. Skupaj bodo uvajali trajnostne pristope ter spodbujali obiskovalce k aktivnemu varovanju okolja in sprejemanju trajnostnih načel turizma. Skozi projekt bo na to temo nastal tudi javno dostopen priročnik.

Projekt bo ponudil tudi brezplačno usposabljanje za kinooperaterja na najmodernejši opremi, ki bo potekalo med aprilom in majem. Poziv je že odprt, prijave sprejemajo do konca marca.

Javni dogodki bodo sicer potekali letos in prihodnje leto, je pa projekt zasnovan dolgoročno. Z izobraževalnimi vsebinami želijo spodbuditi partnerje znotraj mreže, da bodo tudi sami dalje razvijali nove vsebine in krepili trajnostno lokalno kulturno ponudbo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down