Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Marko Bratuš med nominiranci za nagrado Slavka Gruma, Tilen Oblak pa za nagrado za mladega dramatika

Bratus In Oblak Nagrada Slavka Gruma 2024

Devetega aprila, na zadnji dan 54. Tedna slovenske drame, bodo razglasili prejemnika nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega slovenskega dramatika.

Med 4 besedili, ki kandidirajo za nagrado za najboljše dramsko besedilo, je tudi tekst Najboljša evropska predstava, ki ga je skupaj s Harisom Pašovićem oblikoval Marko Bratuš iz SNG Nova Gorica: ''Absolutno sem vesel, to je velika čast in pomeni, da izmed vseh besedil, ki so prispela na natečaj, se je nekomu to zdelo vredno prvih štirih, tako da že to je zelo zelo velika nagrada, tako da absolutno sem vesel.''

Najboljša evropska predstava govori o mednarodni žiriji, ki ocenjuje prvi vseevropski gledališki festival, po zgledu evrovizije pa so prisotne tudi politične tenzije. Predstavo bodo med 16. in 18. aprilom v SNG Nova Gorica tudi uprizorili.

Med 3 nominiranci za naj mladega dramatika pa je Tilen Oblak iz Kromberka, študent podiplomskega študija na AGRFT: ''Predvsem je to dobra odskočna deska za nadaljnje uprizarjanje tega, kar pišem, ker se mi zdi slovenska mlada dramatika, razen če se piše po naročilu za neke specifične teatre, zelo neuprizarjana in mi je tega tudi škoda. Se mi pa zdi res ena lepa potrditev, da je to, kar počnem, in to, za kar se ženem v svoji dramatiki, tudi s strani strokovne žirije prepoznano.''

Njegovo besedilo Čisto pravi deček obravnava Ostržka. Tekom njegovega iskanja identitete se v drami pojavijo pravljični arhetipi tudi iz drugih pravljic in se radikalizirajo, pravljične sheme pa avtor uporabi za sodoben pogled na tragedije današnjega sveta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down