Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ljubki Šorli bodo posvetili čezmejno pot

Ljubkina Pot

Do prihodnjega leta bo zaživela čezmejna kulturno-turistična pot poezije in enakopravnosti, z delovnim naslovom poimenovana Ljubkina pot. Ime nosi po Ljubki Šorli, goriški pesnici in učiteljici. Potekala bo od Tolmina do Gorice, vodila pa bo tudi po sledeh drugih goriških pisateljic – predhodnic Ljubke Šorli. Gre za projekt Foruma slovanskih kultur in Kulturnega centra Lojze Bratuž.

Seveda bo na koncu rezultat kolesarska, pohodna pot od Tolmina do Gorice,kjer je Ljubka prehodila življenjsko pot in se srečevala z drugimi avtoricami.“

pojasnjuje Andreja Rihter iz Foruma slovanskih kultur. Pot se začenja v Tolminu, nadaljuje pa …

Po Soški dolini v Novo Gorico in seveda v Gorico in okolico. V Gorici je kar nekaj postaj, ki jih bomo obeležili. Potem je Podgora, pa tudi širše iz Gorice v Zagraju, kjer je ob cesti spomenik, kjer so verzi Ljubke Šorli do Osnovne šole Ljubka Šorli s slovenskim učnim jezikom, ki je v Romjanu.“

Na projekt se pripenja niz aktivnosti, ki se je začel v teh dneh, zaključen pa bo do oktobra prihodnje leto, v tem času se bodo odvili številni izobraževalni in kulturni programi ter dogodki, pa tudi izobraževanja za turistične vodnike, ki bodo obiskovalce vodili po Ljubkini poti. Projektna partnerja bosta izdala še vodnik po Ljubkini poti in zbornik del velikokrat prezrtih literarnih ustvarjalk, ki so živele in ustvarjale na tem območju.

Projekt financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija – Slovenija 2021 – 2027, ki ga upravlja EZTS GO.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down