Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Letošnji Kogojevi dnevi prinašajo osem koncertov

V petek se bo v Kanalu začel 44. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Letos se bo do 8. oktobra zvrstilo devet koncertov, med katerimi bo eden v Kopru, drugi pa v Bardu v Benečiji, je napovedala predsednica Prosvetnega društva Soča Kanal Milica Zimic.

"Letos bodo Kogojevi dnevi šli v Koper in bodo šli v Bardo v Beneško Slovenijo in v Gorico. V Gorico bomo premestili oktobra našo razstavo Anteja Trstenjaka, v Kopru pa bomo predstavili zbor mladih perspektivnih primorskih pevcev, ki so sestavili projektni zbor z najboljšimi strokovnimi pedagogi na področju vokalne glasbe."

Organizatorji ugotavljajo, da bi zaradi popravila župnijske cerkve v Kanalu potrebovali kakšno akustično dvorano za izvedbo koncertov. Dvorana kulturnega doma v Desklah ni najbolj primerna za izvedbo koncertov. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal kanalski župan Miha Stegel, občina podpira Kogojeve dneve, zato bodo v prihodnje razmislili o drugih prizoriščih.

„Vsekakor pa si želimo, da bo mogoče uredili kakšno dvorano še za višji akustični standard, potem bomo pa videli, kaj se da še narediti.“

Po besedah umetniškega vodje festivala Andreja Feguša pa ostaja programska shema festivala nespremenjena.

"Tako si ljudi prilagajamo trenutnim razmeram, se tudi na kulturnem področju prilagajamo. Smisel vseh koncertov je, da napolnimo koncertne prostore, poanta koncerta poustvarjalnega konteksta je, da zadovoljimo ljudi, ki pridejo koncert poslušat. S tega konteksta potem tudi iščemo kompromise na programskem področju kako ostati v smeri, da podpiramo slovensko glasbeno kulturo."

Slavnostni začetek se bo v petek začel na Kontradi ob19. uri., v galeriji Rika Debenjaka pa bodo pol ure pred tem odprli pregledno razstavo slikarja Anteja Trstenjaka. Slavnostni govor ob odprtju festivala, ki se bo začel ob 19. uri, bo imel Pavel Mihelčič iz Društva slovenskih skladateljev. Zbrane bo nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan. Za uvodni koncert letošnjega festivala bo tokrat poskrbel Komorni godalni orkester Cantabile ob 20. uri.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Nataša Kolenc in Bojana Čibej

Preberi več

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down