Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Letošnja nagrada Kazimirja Humarja v roke Andreju Kosiču

2 (6)
Foto: Radio Ognjišče

Zveza slovenske katoliške prosvete, Kulturni center Lojze Bratuž in Združenje cerkvenih pevskih zborov iz Gorice so letos že 19. leto zapored pobudniki priznanja, poimenovanega po Kazimirju Humarju in ki je namenjeno društvom, organizacijam ali posameznikom iz goriškega prostora za ustvarjalne dosežke, pomemben prispevek k razvoju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, publicistično delo in za izjemne dosežke pri organizacijskem delu na kulturnem področju.

Letošnje priznanje za leto 2023 je na včerajšnji prireditvi prejel goriški umetnik in vsestranski kulturni delavec Andrej Kosič za vseživljenjsko neprekinjeno zavzemanje za slovensko narodno skupnost v Gorici na področju kulturnega, prosvetnega, verskega in športnega udejstvovanja ter umetniško delo, s katerim neizbrisno zaznamuje omenjeni prostor in trenutni čas.

''Postal sem star, živel pa sem na določen način. Ta nagrada je za ljudi, ki so ohranjali slovenstvo, krščanstvo, demokracijo, spoštovanje in takšne stvari. To so mi poklonili, ker je bil on (Kazimir Humar, op. p.) v zamejstvu eden od ljudi, ki so bili v tem svetu prepoznavni,'' je občutke strnil nagrajenec.

Na slovesni podelitvi priznanja v Kulturnem centru Lojze Bratuž, ki so ga 90-letnemu nagrajencu izročili predsedniki omenjenih treh organizacij, je bilo na sporedu tudi krstno predvajanje dokumentarca, ki je za to priložnost nastal po zamisli in izvedbi Zveze slovenske katoliške prosvete, katere soustanovitelj je prav Andrej Kosič.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Nataša Kolenc in Bojana Čibej

Preberi več

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down