Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Letošnja edicija BOFF-a z velikim številom slovenskih filmov

Boff 2023
Foto: Facebook/BOFF

Tradicionalni bovški festival filmov o naravi in športih v njej po imenu Bovec Outdoor Film Festival (BOFF) se bo na bovškem platnu predvajal tudi v zadnjih dnevih letošnjega leta. Šestnajsta izvedba festivala bo potekala v Stergulčevi hiši, začenši danes, trajala pa bo do sobote.

''Kdor je že bil z nami na BOFF-u, ve, da vsako leto pripravimo neko mešanico športnih filmov in ekoloških tematik. V nekaterih filmih se to tudi prepleta,'' je uvodoma povedal moderator Andrej Dekleva.

Danes bodo obiskovalci pobliže spoznali Natalijo Štular, avtorico prvega slovenskega alpinističnega stripa, oblikovalko outdoor opreme Nežo Peterca in ''ekoletalca'' Matevža Lenarčiča, tudi na temo njegove knjige Točka brez vrnitve.

Na sporedu bo le en sklop filmov, in sicer ob 21. uri, jutri in v soboto pa se projekcije začnejo že ob 17-ih. Med 26 filmi je letos rekorden delež slovenskih (devet), ''kar pomeni, da bo prisotnih tudi veliko avtorjev in akterjev - pravzaprav vsi slovenski so potrdili prisotnost, tako da bo veliko pogovorov. Neradi izpostavljamo posamezne filme izmed celega sporeda, saj si vsakdo najde svoje najljubše filme.''

Med njimi bosta dva doživela premeiro: prvi je Tiha moč avtorja Petra Vrčkovnika o podvigu dveh slovenskih gorskih kolesark na Kilimandžaru, drugi pa DANNOČ avtorja Mitja Legata z deskarjem na snegu Matevžem Mačkom v prvem planu.

Dobro je zastopana tudi ekološka plat: organizatorji izpostavljajo film Temni pokrov sveta avtorja Amirja Muratovića o raziskavi o prisotnosti črnega ogljika v ozračju s pilotom Matevžem Lenarčičem, omembe vreden je tudi film Skupaj za rise avtorjev Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika.

Tuji filmi tudi tokrat pokrivajo široko paleto tem o športih na prostem, od vodnih do snežnih in plezalskih. Posebno aktualen bo prvi od dveh filmov iz plezalske serije Reel Rock, ki bosta v soboto zvečer zaključila spored - govora je o filmu Odporniško plezanje, ki govori o palestinski plezalski skupnosti.

Otvoritveni četrtkovi pogovori in predavanje so brezplačni, prav tako tudi petkov in sobotni izlet v jamo Srnica ter prvič ''ledeni izziv'', tj. delavnica ledenega kopanja. Organizirano bo tudi varstvo otrok.

Če bi radi o filmih izvedeli več, pridobili celoten program ali si priskrbeli vstopnice, le kliknite na www.boff.si.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Nataša Kolenc in Bojana Čibej

Preberi več

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down