Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Lahko tragedija naredi človeka empatičnega? Na odru SNG tragedija Ubesedovanje

Sng Ubesedovanje

Na oder novogoriškega SNG prihaja tragedija Ubesedovanje Pier Paola Pasolinija. Sodobna tragedija, ki odstira zgodbo o neizogibni nasilnosti človeka. Obenem pa je predstava svojstven poklon Pasolinijevemu opusu, pravi režiser Jan Krmelj:

Naslavlja torej vprašanje, kaj pomeni imeti moč oziroma kaj pomeni, če jo ima en sam človek, kot jo ima v predstavi ubesedovanje oče.

To pa ni zgodba enega samega očeta, to je zgodba o neizogibni nasilnosti človeka, ki želi imeti, vedeti in razumeti vse, za vsako ceno. In ki ne more sprejeti tega, da obstajajo še drugačni modeli smisla. Pasolini ubesedi človeško življenje kot neizogibno mitološko.

Igralec Miha Nemec, njegov lik v predstavi je oče, ki umori svojega sina, pravi, da tragedija lahko naredi človeka bolj občutljivega, empatičnega do razrešitev določenih kompleksnih situacij,

Pasolini je zgodnji kritik družbe kunzumerizma in vrednot kapitala, ki favorizira le še potrošnjo, v njegovih tekstih pa buržoazni protagonisti pogosto doživijo sakralno transformacijo in tako zavzamejo mesto antičnega tragičnega junaka.

Premiera predstave Ubesedovanje bo jutri, 24. januarja, ob 20. uri.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down