Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

KUD Goriška paleta 30. obletnico delovanja zaokrožuje s skupinsko razstavo vseh sekcij

Kud Goriška Paleta

Kulturno umetniško društvo Goriška paleta, ki je bilo v preteklosti zibelka kasnejšim uspešnim galeristom, akademskim slikarjem, umetnostnim zgodovinarjem, profesorjem likovne vzgoje, kulturologom, animatorjem likovnih dejavnosti in mentorjem keramičnih in fotografskih dejavnosti, letos obeležuje tri desetletja umetniškega ustvarjanja. Jubilej so vse tri sekcije društva – slikarska, keramična in fotografska - v letošnjem letu že večkrat obeležile, drevi ob 18. uri pa v občinski stavbi Mestne občine Nova Gorica slavnostno odpirajo skupinsko razstavo.

Predsednik društva David Verlič:

»Okoli 45 oseb se bo danes predstavilo z deli. Razdeljeno imamo v tri sekcije: slikarsko, ki je najbolj močna, takoj za tem sta fotografska in keramična. Vsaka ustvarja na svojo tehniko. To pomeni: slikarji slikajo, keramičarke ustvarjajo keramike in fotografi se skozi leto ubadamo s fotografijo. In tako bo tudi na razstavi predstavljen nek izbor del, ki so nastala v letošnjem letu in tudi v prejšnjih.«

Javnosti pa bodo prav ob tej priložnosti prvič predstavili posebno skupinsko delo.

»Dejansko je to slika večjega formata, ki so jo začeli risati slikarke in slikarji, nato so gor keramike dodale še keramičarke in na koncu so še fotografi vključili fotografije. Slika pa prikazuje oljko kot simbol rasti – drevo kot neka skupna točka, ki nas druži pri ustvarjanju.«

Ki kaže na skupno složnost in sodelovanje, še dodaja Verlič, ki si želi več podpore mesta vrtnic, tudi v luči prihajajočega kulturnega projekta Evropske prestolnice kulture.

Društvo ima letno vsaj šest večjih razstav, ki so, kot pravi Verlič, zelo dobro obiskane. Njihove razstave gosti več ustanov in lokalov na Goriškem, saj jim primanjkuje večji prostor, kjer bi bila na ogled njihova dela. Največkrat gostujejo v avli hotela Sabotin.

Razstava v novogoriški mestni občinski stavbi bo obiskovalcem na voljo vse do konca novembra.

(Foto: David Verlič / Risba: Nina Bric; ena izmed fotografij, ki je postavljena na ogled na razstavi v avli MONG)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down