Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

''Izraz slovenske kulturne prisotnosti v Italiji'' razkril program ob 42-letnici delovanja

Kd Gorica 42 Let

Kulturni dom v Gorici praznuje 42 let aktivnega delovanja.

Že od leta 1981 je pomembna ustanova za Slovence, ki živijo v Italiji, je prepričan predsednik Igor Komel: ''Ne samo, da je slovenski kulturni dom, ampak želi biti tudi hiša sožitja med Slovenci, Italijani in Furlani, ki živijo na našem prostoru. Mislim, da se je v vseh teh 42 letih izkazal kot pozitiven element, ki deluje v prid tako mestu Gorica kot v čezmejnem smislu v sodelovanju z novogoriškimi ustanovami.''

''Je izraz slovenske prisotnosti na italijanski strani in pomembno vpliva h kulturnemu udejstvovanju Slovencev v zamejstvu,'' še dodaja. Dogajanje se sicer prične to soboto, osrednja slovesnost pa bo prihodnjo soboto, 25. novembra.

''Odvil se bo večer folklore z Akademsko folklorno skupino France Marolt iz Ljubljane, naslov folklornega večera pa je Oj, Triglav, moj dom. S tem bomo praznovali 42-letnico Kulturnega doma Gorica, istočasno pa tudi 75-letnico delovanja Folklorne skupine France Marolt. Naša naloga je, da znamo na pravilen način predstaviti italijanskemu življu v tem našem prostoru svojo bogato folklorno dejavnost.''

Komel izpostavi še dva dogodka, ki ju smatra za pomembna. Prvi je Odprtje razstave, ki bo služila kot poklon goriškemu umetniku Rudolfu Saksidi v petek, 24. novembra, ob 18. uri. Letos namreč mineva 110 let od njegovega rojstva.

Dan prej, v četrtek, 23. novembra, pa se bo, s pričetkom ob 20. uri, odvila glasbeno-gledališka predstava ob 80-letnici goriške fronte in padca fašizma z imenom Svobodni cvet, ki jo bo uprizorila ženska vokalna skupina Danica iz Vrha.

Preostali del programa in podrobnosti najdete na spletni strani Kulturnega doma Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down