Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ivo Barišič - prejemnik Borštnikovega prstana: Zapisan med nesmrtne

Včeraj se je s podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana zaključil osrednji slovenski gledališki festival, že 57. Borštnikovo srečanje. Prstan si je nadel igralec Ivo Barišič, med nagrajenci pa sta iz uprizoritve jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, Srečko Fišer za jezikovno priredbo in Marjuta Slamič za vlogo Bogdane.

Že pred festivalom je bil znan letošnji prejemnik prstana - igralec Ivo Barišič: "Moram reči, da sem bil globoko počaščen, z vseh strani: tako s strani publike kot s stran igralcev, ki so stali za menoj, bilo je prelepo. Prstan je najvišje priznanje za gledališko dejavnost v Sloveniji in vsak, ki prejme prstan, je - kot so mi povedali - zapisan med nesmrtne."

V obrazložitvi nagrade je poudarek na predanosti in odprtosti letošnjega prejemnika prstana: "kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks."

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

Koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Nova Gorica je odnesla dve nagradi, saj je Srečko Fišer za predstavo prejel Borštnikovo nagrado za jezikovno priredbo, znova pa je prepričala Marjuta Slamič v vlogi Bogdane, ki je ena izmed šestih nagrajenk Borštnikove nagrade za igro. „Je res nisem pričakovala in me je še še bolj presenetilo in sem res vesela, sploh pa sem vesela, da sem dobila za predstavo, ki mi je res blizu, ker je povezano z Ajdovščino in s tem okoljem in ker je avtorica Simona Semenič, ki jo poznam že od vedno.“

MARJUTA_BORSNITKOVO

"Lik Bogdane v interpretaciji Marjute Slamič je del homogenega in kolektivnega telesa, ki z igrivostjo uspešno uprizori besedilo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj. Skupni ritem predstave določajo eruptivne dinamike posameznih igralskih dosežkov, izmed katerih je najvidnejša linija Bogdane, ki kot ostale diha s celim kolektivom in postaja križišče različnih silnic uprizoritve. To nalogo Slamič izvede s fluidno prezenco, ki niha med komentiranjem in doživljajem, ter ustvari lik, vedno mesén in poln življenja," je zapisano v obrazložitvi nagrade.

Na 57. Festivalu Borštnikovo srečanje so si ogledali 16 tekmovalnih uprizoritev, ki so v slovenskih gledališčih doživele premiero v podaljšanem časovnem obdobju leta in pol, zaradi obsežnega programa je bil izziv zožiti nabor izjemnih dosežkov in so zato letos, izjemoma, podeljelili dve dodatni nagradi za igro. Veliko nagrado za najboljšo predstavo je prejel Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija in skupni produkciji Prešernovega gledališča Kranj ter Mestnega gledališča Ptuj, Borštnikovo nagrado za režijo pa Sebastijan Horvat za režijo uprizoritve Cement v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

(Foto: Boštjan Lah)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down