Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Glasbe sveta se bodo letos prepletle z novim kulturnim festivalom, začetek že to soboto

Glasbe Sveta In Zrcala Meja

Približuje se že 13. izvedba festivala Glasbe sveta, ki se bo letos prepletal z novim čezmejnim festivalom Zrcala meje. Oba bosta poskušala združevati različne elemente, ki tvorijo to, kar imenujemo kultura, od umetnosti, kulturne dediščine do naravnih lepot, tradicionalne kulinarike itn.

''Gre za podoben koncept. Če imamo od vedno na glasbah sveta tudi tržnico dobrot, kamor vabimo lokalne pridelovalce, ali Festival Beer&Blues, je festival Zrcala meje projekt, ki še bolj združuje - prek raznih sprehodov, debat, degustacij - našo vizijo, kaj naj bi danes kultura oz. kulturni festival sploh bil,'' je dejal Tadej Stolič iz KUD Morgan, društva, ki festivala tudi letos organizira v sodelovanju z Goriškim muzejem in društvom iz Krmina Circolo Controtempo.

Dogajanje se začenja že to soboto s preddogodkom na Lokvah, kjer se bo zvrstil tudi festival Beer&Blues Lokve, ki ga združujejo s kipi iz umetniške rezidence Wooden Stone, poudarek pa bodo dali tudi na tradiciji vasi: ''Obiskovalce bomo povabili že v jutranjih urah po Poti za zidom. Gre za zgodovinsko pot, ki je ločevala državnega od privatnega gozda. Sredi vasi imamo odprto tudi škafarco delavnico, kjer obiskovalci lahko vidijo nekdanji način izdelave škafarskih izdelkov. V popoldanskem času, ob 16. uri, pa vabimo na umetnostno zgodovinsko pot Od kipa do kipa, ki je produkt dvoletne umetniške rezidence akademsko izobraženih kiparjev s celega sveta, ki smo jih v zadnjih 2 letih gostili v vasi,'' je povedala Petra Kolenc iz Društva Lo-ko Lokve.

Po popoldanski degustaciji piv lokalnih pivovarjev iz Slovenije in Italije ter večernem koncertu festivala se program nadaljuje 25. julija, traja pa do 3. avgusta.

Tudi na gradu Kromberk, kjer se bo odvila večina glasbenih nastopov v okviru festivala Glasbe sveta, ostajajo zvesti tradiciji popularizacije kulturne dediščine: ''Rdeča nit vseh koncertov je novodobna glasba, ki temelji na ljudskem izročilu, tako rekoč svet na odru. In svet bo tudi na krožniku, kajti na zadnjih 3 koncertih bo že od 19. ure dalje, torej že dve uri pred začetkom koncerta, odprta s prostim vstopom tudi tržnica dobrot sveta lokalnih ponudnikov,'' je povedala Kristina Furlan iz Goriškega muzeja.

V primeru slabega vremena se bodo nastopi izvedli na Mostovni v Solkanu in v Kulturnih domovih v Gorici in Novi Gorici, želja pa je, da se prihodnje leto v program vključi obnovljen park ob Palači Coronini v Gorici.

Podrobnejši razpored najdete na spletnih straneh KUD Morgan in Glasbe sveta, vstopnice pa se že v prodaji na mojekarte.si.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down