Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po tolminskih ulicah bo znova dišalo kot na planinah

Untitled Design 2024 10 11t102648.014
Foto: Javni zavod za turizem Dolina Soče

Na Tolminskem sta popularna dva kulinarična festivala, ki naznanjata začetek in konec turistične sezone. Začetek je tudi letos naznanil Festival Soške postrvi, ta vikend, ko se sezona bliža svojemu koncu, pa bo na glavnem trgu in po ulicah Tolmina znova dišalo kot v planinah.

Z visokogorskih pašnikov se simbolično vračajo pastirji, ki so v majhnih skupnostih vse poletje sirili mleko. Kmečki praznik so povezali še s praznikom posoške specialitete frike in oboje združili v FrikaFest.

Glavno dogajanje bo na parkirišču med občinsko stavbo in Športnim parkom Brajda: ''Tu bo razstava plemenske živine in potem avkcija. Imeli bomo razstavo domačih zatolminskih živali, popoldan bo moč jahati ponije z Rančem Pelance. Letos pa pridejo k nam na obisk tudi potujoči brusači iz Rezije, tako da boste lahko videli, kako se je včasih brusilo nože in škarje,'' nam razkrije Mateja Leban iz Javnega zavoda za turizem Dolina Soče.

Na sosednjem športnem igrišču se bo nahajal kotiček za najmlajše, na ulice starega mestnega jedra pa bodo vabile stojnice z bogato ponudbo lokalnih izdelkov, na glavnem trgu pa se bo predstavila tudi lokalna kulinarika. Osrednji del bo predstavljalo tekmovanje v pripravi frike.

Se pa festival začenja že danes, ko je dogajanje namenjeno šolski mladini. Rdeča nit je mlekarstvo in sirarstvo, saj letos mineva natanko 150 let od ustanovitve Mlekarskega društva Poljubinj.

Župan Alen Červ tako prepoznava pomen festivala za Občino Tolmin: ''Na ta način želimo podaljševati turistično sezono, privabiti obiskovalce tudi izven tistih glavnih poletnih terminov, na drugi strani pa naše tradicije in kulinariko tudi predstaviti. Verjamem, da je za tistega, ki še ni poskusil frike, to odlična priložnost za spoznavanje s to našo lokalno turistično jedjo, ki ga bo mogoče motivirala za še kakšen obisk Posočja.''

Sir in skuta, to naša sta aduta, se pogosto sliši v Dolini Soče, kjer so mlečne dobrote na mizi vsak dan. Tolminski kravji sir ter albuminska skuta in bovški ovčji sir so najbolj prepoznavni lokalni proizvodi.

Pestro dogajanje tudi v Brdih

Frikafest ni edini festival, ki se bo ta vikend odvil na severnem Primorskem. V Goriških Brdih se pripravlja druga edicija vinskega festivala Brda&Collio.

Na samem dogodku bo sodelovalo več kot 50 vinskih hiš tako iz Brd kot iz bližnjega Collia. Poleg samih vinskih hiš se bodo predstavili tudi razni kulinarični ponudniki, ki dajejo poudarek butičnemu sirarstvu, in restavracije, ki bodo poskrbele, da na dogodku ne boste žejni.

Festival se bo jutri odvil v Vili Vipolže, s pričetkom ob 14. uri, traja pa vse do 21ih, po tem sledi zabava ob glasbi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako nad kadrovske izzive na Goriškem? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Število oseb s sladkorno boleznijo strmo raste – četrtek na Robinu!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down