Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Festival Amidei dodaja novo razsežnost tudi Evropski prestolnici kulture GO! 2025

Ta teden se je v Gorici zaključil 42. filmski festival za nagrado Sergio Amidei. Nagrado za najboljši scenarij je prejel režiser in scenarist Gianni Amelio za film Il signore delle formiche/Gospodar mravelj, poleg njega pa sta bila nagrajena še dva scenarista, ki sta z njim sodelovala pri scenariju, in sicer Federico Fava in Edoardo Petti. Dobitnik nagrade za avtorski opus je prejel Marco Bellocchio, veliko ime italijanske in mednarodne kinematografije.

Programski vodja Evropske prestolnice kultrue GO! 2025 Stojan Pelko, ki mu je tudi izročil nagrado, o njem pove:

"Sem imel pač to srečo in čast, da sem mu, tudi delno v imenu Evropske prestolnice (kulture, op.p.) izročil letos nagrado. V spremnem nagovoru sem rekel, da je nekdo, ki je, predstavljajte si, leta 1965 s svojim filmom Pesti v žepu v bistvu napovedal na nek način, kaj se bo dogajalo potem in z novim valom in to revolucijo 1968, pa hkrati letos, leta 2023, še vedno sodeluje v uradnem festivalu Cannesa s filmom Rapito."

Kot še dodaja Pelko, ima Bellocchio za seboj 60 let kariere, v tem čsu pa se ni nikoli izogibal najbolj težavnim točkam italijanske družbe. "Kot so mafija, vloga Cerkve, včasih tudi razdiranje družine, navsezadnje Rdeče brigade. Zdi se mi, da gre za avtorja, ki je res avtor v tistem popolnem pomenu besede. Da dostikrat sam scenarij, seveda zato je tudi tokrat dobil nagrado za življenjsko delo, ampak da potem izvrstno režira. Njegovo ime je še en dokaz, da se na meji med Slovenijo in Italijo ustavljajo velika imena, kot so Wenders, Kiarostami, Bellocchio."

Festival je zato pomemben tudi iz vidika Evropske prestolnice kulture Go! 2025. "S programom za Evropsko prestolnico nam je uspelo film iz enega kompaktnega programa razdeliti na več sklopov. Eden od zelo pomembnih so scenaristične delavnice. In s tega stališča, da imamo na drugi strani meje v Gorici en festival s tako tradicijo, ki je uspel pripeljati v zadnjih štiridesetih letih velike zvezde, scenaristične in režiserske, nam dodaja eno čisto novo razsežnost. Tako da smo zelo veseli, da imamo, govorim s strani Nove Gorice, v Gorici dva, tri močne sogovornike za področje filma."

To so Kino Atelje, Transmedia in preko njiju tudi Hišo filma in Festival Amidei. "Iz tega se bodo do leta 2025 razvili tako originalni scenariji, kot, trdno sem prepričan po dogovorih z gospodom Giuseppejem Longom, tudi nekateri gostje, ki jih sploh ne pričakujemo, da bi lahko prišli v našo regijo. S tega stališča je za EPK pomembno, prvič, da se sistematično razvija scenaristika kot del filmske industrije, po drugi strani pa, da postavimo to regijo na zemljevid sveta."

ker bodo tukaj prišli ljudje, ki jih tukaj še nismo videli, še pove Pelko.

(foto: Franco Samez)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down