Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Doslej pogrešan astronomski priročnik iz leta 1488 ponovno na policah samostanske knjižnice na Kostanjevici

V frančiškanskem samostanu na Kostanjevici v Novi Gorici so se prav te dni razveselili pomembne pridobitve. Iz italijanskega Trenta se je namreč po več desetletjih v samostan vrnila inkunabula, ki je dolgo veljala za izgubljeno. Samostanska knjižnica se tako ponaša že s 33 inkunabulami, to so prvotiski, ki so nastali med letoma 1454 in 1500. Ohranjeni primeri so zelo redki in dragoceni.

Omenjena inkunabula je sicer bila popisana v katalogu knjig samostanske knjižnice iz leta 1932, vendar je veljala za pogrešano, saj je na policah ni bilo.

Kam je ta knjiga šla, vemo, ker so jih po drugi svetovni vojni italijanski frančiškani odpeljali v Trento in jih potem leta 1962 z restitucijo države vrnili nazaj. Ampak ta knjiga z vrnjenimi inkunabulami ni prišla do nas, ni je bilo.“

Pred dvema letoma pa so se italijanski strokovnjaki, ki vodijo popis inkunabul iz samostanske knjižnice na Kostanjevici, so se pri fundaciji sv. Bernarda v Trentu pozanimali o tej manjkajoči inkunabuli. Po spletu srečnih naključij se je tam res našla in tako se je po zaslugi odličnega sodelovanja med vodstvoma slovenske in italijanske frančiškanske province, italijanskim ministrstvom za kulturo in zavodom za varstvo kulturne dediščine, začel postopek vračanja.

In pred dvema dnevoma se je manjkajoča inkunabula ponovno vrnila na Kostanjevico.

Izgubljeni sin se je vrnil v domačo hišo. Tako da smo na nek način čutili prav to, ko smo šli to knjigo iskat – da se vrača med svoje, da prihaja nazaj v prostor, iz katerega je odšla po čudnih okoliščinah, ampak vendarle, ta knjiga se je sedaj vrnila v našo knjižnico.“

Izkazalo pa se je tudi, zakaj je knjiga ostala spregledana: dragocena inkunabula je namreč vezana v eno knjigo s še štirimi drugimi deli iz drugih obdobij. Včasih so namreč več del, ki so imela enak format, preprosto zvezali skupaj.

Kaj torej trenutno vemo o njej?

Vemo, da gre za delo Johannesa de Sacrobosca, naslov De Sphera Mundi, gre pa za astronomski priročnik. Ta knjiga je izredno lepo ohranjena in je tudi kolorirana, vsaj nekatere grafike so kolorirane. Vemo, da je iz leta 1488. To je celo štiri leta pred odkritjem Amerike, tako da nam je lahko ta podatek celo bližji kot pa letnica 1488.“

Več o vrnjeni inkunabuli pa bodo zagotovo pojasnili italijanski strokovnjaki, ki se danes popoldan vračajo v samostan, da bodo tudi to inkunabulo uvrstili med ostalih 32, ki jih hranijo v samostanski knjižnici.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down