Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

De Baguer z modernizacijo vinograda pokazal pot briškemu in goriškemu vinogradništvu

Simpozij De Baguer Foto Goriški Muzej

Grof Silverio de Baguer, mednarodno poznani in priznani diplomat, ni povezan samo z gradom Dobrovo, ampak je v goriški regiji pustil širši pečat. Kdo je bil grof de Baguer, njegov doprinos goriški regiji, pa tudi Goriško-Gradiška grofija na prelomu iz 19. v 20. stoletje bodo osrednje teme dvodnevnega mednarodnega simpozija, ki se bo odvil v Vili Vipolže 12. in 25. aprila.

Koordinatorka simpozija Tanja Gomiršek iz Goriškega muzeja se nadeja, da bo simpozij prinesel nova spoznanja o obdobju pred prvo svetovno vojno in grofu de Baguer: "Simpozij bo prinesel spoznanje o tem, kam so Goriška Brda in, seveda, tudi ta goriški prostor spadali, se pravi pod Goriško grofijo, kakšni so bili družbeni, politični in tudi gospodarski procesi, ki so se takrat pred prvo svetovno vojno odvijali in, seveda, bo potem šel na to višjo predstavitev te višje plasti, se pravi plemstva, ki je imelo v rokah tudi pomemben delež posestev in je, seveda, s tem vplivalo na gospodarstvo takratnega območja."

Dotaknili se bodo tudi odziva Goriške grofije na spremenjene okoliščine in prekinitve pred prvo svetovno vojno. "Sledi pa drugi del simpozija, ki je bolj usmerjen v Goriška Brda, ampak vseeno prinaša pomembna sporočila tudi za širšo regijo. Recimo predstavitev grofa Silverija De Baguerja kot plemiča, ki je uspešno obvladoval nove okoliščine, se poučil in, seveda, uspešno moderniziral svoja posestva."

Prinaša pa tudi pogled na nižje plasti, torej na kolone, ki jih je bilo na tem območju veliko, kako uspešno so se odkupovali in prilagajali na nove okoliščine, kako so skupaj s plemiči obvladovali izzive v vinogradništvu kot trtno uš, oidij in peronosporo. In kaj je bil doprinos de Baguerja v tem kontektu? "Grof je bil eden prvih, ki je na tem osrednjem delu Goriških Brd moderniziral svoj vinograd, svoj lastni vinograd. Prav zaradi znanja, ki ga je imel, je prvi postavil vinograd na ameriški podlagi in ob kolih. Njegov zgled so šele potem prevzemali tudi ostali kmetje. Takrat še ni bilo medijev, tiska, šole in pismenost med kmečkim prebivalstvom so bili šele v povojih in prav ta zgled grofa De Baguerja in uspešno postavljen vinograd, ki je imel visok pridelek, je povlekel kmete na tem delu Brd, da so mu sledili."

Mednarodni simpozij organizirajo Goriški muzej, Občina Brda in goriški Musei provinciali, v sklopu projekta DeBaguer&Mušič – Nove muzejske zbirke na gradu Dobrovo podprt s Skladom za male projekte Go!2025. Projekt zajema preureditev avle, obnovo nekdanje zbirke grofa de Baguerja in prenovo razstave grafičnih del Zorana Mušiča v drugem nadstropju.

foto: Goriški muzej

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down