Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Danes, na 120. obletnico Kosovelovega rojstva, prvi kulturni praznik Občine Sežana

Andrejka (4)
Foto: Občina Sežana

Danes mineva 120 let, odkar se je v Sežani rodil eden največjih slovenskih pesnikov prejšnjega stoletja Srečko Kosovel. V izjemno kratkem življenju, dočakal je le 22 let, je za seboj zapustil več kot tisoč pesmi in še nekaj sto drugih besedil, od esejev, razprav, pisem, dnevniških zapisov in različnih osnutkov. Sodi tudi med najbolj prepoznavne slovenske literate v tujini, saj so njegova dela prevedena v skoraj vse evropske jezike.

Zato je občinski svet Občina Sežana lani sprejel sklep, da se vsakega 18. marca v spomin na kraškega pesnika praznuje Kulturni praznik Občine Sežana, prvič prav letos, ko mineva 120 let od Kosovelovega rojstva.

Kot razlaga sežanski župan Andrej Sila bo praznovanje trajalo od danes pa vse do 27. maja, dogodkov pa bo veliko: ''Prav na današnji dan, ko je pravi praznik, bo osrednji dogodek praznovanje v Kulturnem domu, ob 20. uri zvečer, in sicer velika premiera predstave Vlak št. 123 v bodočnost. To delamo v sodelovanju Kosovelovega doma Sežana s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu. Scenarij sta napisala domačina, velika poznavalca Kosovela, in sicer Rafael Vončina in Mateja Kralj, pod režijo pa Jasmin Kovic. Zelo pomembno je, da sta k temu pristopila tudi glasbenik Aleksander Ipavec in igralec Matej Zemljič.''

Sodelujejo tudi domačini, predvsem mladi iz Sežane in okolice.

Že popoldne pa se bo Občina Sežana pesniku Krasa poklonila s krajšim kulturnim programom tudi na pokopališču v Tomaju ob na novo urejenem spomeniku. Dotrajan in obnove potreben spomenik je bil prenovljen v sodelovanju s Komisijo za ureditev in postavitev Kosovelovega spomenika na pokopališču v Tomaju, Krajevno skupnostjo Tomaj, domačim kamnosekom Sandijem Čevnjo, Marmorjem Sežana ter akademskim slikarjem Simonom Kastelicem, ki je poskrbel za zasnovo prenovljenega spomenika.

''Nam se zdi, da je to poklon naših občanov in krajanov svojemu pesniku. Mislim, da smo lahko res zelo ponosni, da bo praznovanje prvega kulturnega praznika Občine Sežana počastila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Res smo veseli, da lahko vsi nekaj damo pesniku, ki nas je tudi ponesel v svet,'' zaključuje Sila.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down