Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Bodoči Evropski prestolnici kulture v letu 2025 sta poglobili zaveze o sodelovanju

Ne le Nova Gorica v partnerstvu z Gorico, v letu 2025 bo naziv Evropske prestolnice kulture nosil tudi nemški Chemnitz. Župani vseh treh mest, Samo Turel, Rodolfo Ziberna in Dagmar Ruscheinsky so v Novi Gorici podpisali Sporazum o sodelovanju med obema Evropskima prestolnicama kulture. Prvi sporazum sta mesti sicer podpisali že leta 2021.

Novogoriški župan Samo Turel je ob podpisu poudaril, da ga za nadaljnje sodelovanje na vseh področjih tudi po letu 2025 s sosednjo Gorico ne skrbi.

Upam pa, da bo ta podpis sporazuma in to sodelovanje z mestom Chemnitz prav tako prineslo dolgoročne posledice, rezultate, da bomo ohranili stike, poglobili sodelovanje tudi po zaključku EPK po letu 2025, in to ne samo na kulturnem področju.“

Županja Chemnitza, Dagmar Ruscheinsky je bila na Goriškem prvič. "Prepričana sem, da se bomo lahko eden od drugega veliko naučili, tako iz prednosti kot iz razlik, verjamem, da bomo še nadalje sodelovali v evropskem duhu,“ je povedala županja Chemnitza, ,medtem ko je goriški župan Rodolfo Ziberna dodal, da so si vsa tri mesta zadala cilj, da ne bi bila zgolj Evropske prestolnice kulture, temveč tudi kulturne prestolnice: „Tudi po letu 2025 želimo zapustiti našim zanamcem dediščino tega sodelovanja. Pokazali bomo, kako lahko kljub različni zgodovini, pogosto boleči in polni tragedij, kljub različnim jezikom in kulturi sodelujemo. Želimo spisati novo zgodovino sodelovanja.”

Sporazum je nadgradnja in poglobitev prejšnjega sporazuma, Tako Nova Gorica kot Chemnitz imata novega župana oz. županjo, pojasnjuje Mija Lorbek, vodja županovega kabineta in dodaja:

Smo pa sporazum nadgradili tudi v tem, da smo dodali popolnoma natančne naslove projektov, nekaj smo dodali sodelovanja na področju turizma, nekaj na področju gospodarstva. Tako da gre za bolj specifičen opis skupnih projektov za razliko s prejšnjim sporazumom, v katerem je bilo opisano zgolj načelno sodelovanje.“

Tako si bosta mesti na podlagi tega sporazuma izmenjali znanja in izkušnje na področju načrtovanja in izvajanja kulturne politike, med drugim bosta razvijali tudi skupne prijave na projekte, ki se financirajo iz programa Ustvarjalne Evrope, izmenjevali bosta tudi umetnike in umetniške skupine v okviru programa “Artists in residence“.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down