Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Goriški muzej mednarodno komisijo prepričal z inovativnim prikazom spomenikov in arhitekture v mestu

Goriški muzej se je s projektom Obujamo spomine – puščamo sledi februarja uspešno prijavil na mednarodni projekt DOORS – digitalni inkubator za muzeje, saj se je uvrstil na drugo stopnjo. Te dni pa so prejeli končne rezultate in izvedeli, da so inovativne digitalne rešitve, ki jih nameravajo razviti z novogoriškim podjetjem Arctur, prepričale mednarodno žirijo. Ta je projekt ocenila s 17 od 20 možnih točk.

David Kožuh iz Goriškega muzeja:

Mednarodna komisija na projektu DOORS je prepoznala projekt Goriškega muzeja kot izredno dober, prodoren, ki bo dal neko dodatno vrednost in inovativnost. Tako smo med 40 predlaganimi projekti prišli med prvih 20. To pomeni, da nas bodo iz tega projekta tudi financirali v višini predlaganega zneska oz. do 27.000 evrov.“

Projekt obujamo spomine – puščamo sledi predstavlja novost v tehnološkem smislu in v načinu predstavljanja dediščine v našem lokalnem okolju. V sklopu projekta bo pripravljena brezplačna spletna stran z obogateno resničnostjo, ki bo s pomočjo pametnih mobilnih naprav domačim in tujim obiskovalcem v treh jezikih ponujala nov način spoznavanja arhitekture in spomenikov v Novi Gorici.

Kdaj bodo javnosti na voljo prvi rezultati?

„Po časovnici, ki se je bomo morali striktno držati, bi prve rezultate morali pokazati na Ecsite konferenci junija 2023, torej nekje do julija 2023 bo ta spletna stran tudi zaživela. Se pa bo spletna stran – tako je zamišljeno – se dopolnjevala do 1. 1. 2025, ko bo neka končna verzija tudi na voljo uporabnikom za čas trajanja EPK (Evropske prestolnice kulture).“

Dodana vrednost je možnost sodelovanja domače javnosti. V Goriškem muzeju želijo prebivalce tudi spodbuditi, da z njimi delijo spomine v obliki komentarjev na spletni strani in s posredovanjem fotografij, ki bodo v obliki galerije na ogled pri vsaki interesni točki.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je potrebno storiti ob prejemu informativnega izračuna dohodnine? Sreda na Robinu!

Preberi več

Finale POPRI odpira vrata javnosti

Preberi več

KORAKI DO USPEHA: Tina Novak Samec in Jure Štekar

Preberi več

Dobre zgodbe tedna - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down