Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zaradi najdenega zbirateljskega orožja obsodba ljubiteljskega zbiratelja

Sodisce Ng Jesen

Na novogoriškem Okrožnem sodišču se je včeraj z izrekom sodbe zaključilo sojenje Jakobu Marušiču za posedovanje velike količine orožja in njegove morebitne nadaljnje prodaje. Gre za dogajanje izpred osmih let, ko so pri obtoženemu našli večje količine starega orožja, saj je ljubiteljski zbiratelj orožja.

„Jaz sem še vedno prepričan, da sem delal dobre stvari, ki res niso v zakonu opredeljene tako. Sem pa sledil splošnemu namenu zakona, a ne, tako da mi je težko očitat, da sem kršil to, zaradi česar je zakon napisan. In to sem mislil, da bodo razumeli, gledajo pa zelo birokratsko in to me je presenetilo.“

... je po zaključku sojenja povedal Jakob Marušič, ki je kaznivo dejanje v predobravnalnem naroku priznal. Zato mu je sodnica Andrejka Luznik morala naložiti kazen, ki je sicer nekoliko milejša, kot jo je zanj zahtevala državna tožilka Damjana Bandelj. Izrečena mu je bila zaporna kazen v trajanju leta in pol, ki jo lahko odsluži z družbeno koristnim delom, stranska denarna kazen in odvzem zaseženega starega orožja. Izrečena kazen še ni pravnomočna, Marušičev zagovornik Gorazd Fišer zato napoveduje:

„Z izrečeno sodbo nismo najbolj zadovoljni, zaradi tega, ker sodnica ni upoštevala argumentov, da zakonodajalec, ki ni predpisal obveznega odvzema orožja, dopušča, da se določeno orožje, tudi če je bilo predmet kaznivega dejanja, vrne. Po posvetu s klientom se bomo verjetno pritožili, ker bo treba vzpostaviti sodno prakso.“

Slovenska zakonodaja je na tem področju urejena tako, da se z no lahko preganja in kaznuje preprodajalce orožja, k njim pa uvrščajo tudi zbiratelje, ki kakšen zanimiv kos starega orožja tudi izmenjajo z ostalimi zbiratelji. Prav zaradi velike zgodovinske vrednosti je ob izreku sodbe Marušič sodišče zaprosil, naj odvzetega orožja ne uničijo, pač pa ga ponudijo kakšnemu izmed slovenskih muzejev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Boscarol začenja novo podjetniško zgodbo: pridelavo mesa v laboratorijih. V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Oglasi
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down