Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z zahtevnega terena v gorah reševali poškodovana Čeha in Slovenca ter pri soteskanju poškodovano Madžarko

Resevanje V Gorah Prava

Dežurna ekipa za reševanje gorah je s policijskim helikopterjem včeraj opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev. Tri intervencije so se zgodile na območju zgornjega Posočja.

Bovški reševalci so najprej pomagali dvema češkima planincema, starima 32 let. Eden od njiju se je zaradi neustrezne opreme že v petek poškodoval na Sedlu Planja, nato pa sta s klicem na pomoč odlašala vse do sobote popoldan, ko sta obtičala nad snežišči. Pohodnik si je pri zdrsu na skalnati poti poškodoval nogo.

„Policijski helikopter je zaradi slabega vremena v soboto kljub več poskusom lahko pomagal samo s transportom reševalcev pod kraj nesreče, ti pa so nato izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera, kjer jih je prevzel helikopter,“ pojasnjuje Dean Božnik z novogoriške policijske uprave.

„Prav tako smo včeraj obravnavali nesrečo na zahtevnem in težko prehodnem terenu v Paternolijevi grapi nad Gorenjo Trebušo proti Poldanovcu. V zvezi s tem je ekipa za reševanje v gorah rešila 70-letnega moškega, državljana Slovenije iz osrednje Slovenije, ki je padel v omenjeni Paternolijevi grapi, med hojo se mu je namreč pod nogami odlomila skala.“

Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro.

V tretjem reševanju je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. 43-letna udeleženka soteskanja, državljanka Madžarske, je pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. Tudi v tem primeru je bila zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabljana skoraj celotna jeklenica. Tujka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja.

Vsi ponesrečenci so bili ustrezno oskrbljeni in prepeljani v zdravstvene ustanove, so še sporočili s policije, kjer tudi opozarjajo na previdnost, pravilno opremljenost in odgovornost ob obisku gora.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kaj je pripomoglo k uspešni intervenciji tokratnega požara na Krasu? To sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Prihaja poletna edicija VIP voditeljev! Ta torek, med 11. in 12.!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down