Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Izliv iz TKK Srpenice v Sočo zaradi človeške napake

Na reki Soči poteka intervencija zaradi onesnaženja, zato so zaprti odseki plovbe od mesta Srpenica 1 do Volčanskega mostu, so sporočili iz kobariške občine. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje, je do onesnaževanja prišlo zjutraj, malo pred 7. uro, ko je prišlo do izliva kemikalij v reko Sočo iz podjetja TKK Srpenica. V podjetju obžalujejo. Šlo je za človeški faktor, pravi direktor Uroš Lozar.

Od Srpenice do Tolmina je bilo tako opaziti veliko pene. Poveljnik kobariške gasilske zveze Andraž Mašera. "Zjutraj smo bili obveščeni, in ob prihodu na kraj smo videli, da je ta del reke Soče, kjer so brzice, precej spenjen. Stopili smo v kontakt s podjetjem TKK Srpenice, kjer so nam tudi poslali varnostni list, da smo vedeli, za katero snov gre. Ta snov ne spada med nevarne po klasifikaciji Združenih narodov, a vseeno povzorča penjenje, tako da smo skupaj s PGD Tolmin, pod vasjo Idrsko, namestili lovilno bariero"

V podjetju TKK Srpenica, kjer proizvajajo tesnilne mase, lepila, poliuretanske pene, tehnične spreje in dodatke za beton ter malto, so priznali, da je prišlo do nesreče. Pred novinarje je popoldne stopil direktor Uroš Lozar. „Žal je šlo za človeški faktor. Kljub temu posledice niso tako hude, kot smo od začetka mislili. Šlo je za prelitje naše surovine, ko smo jo prečrpavali. K sreči se je večina ujela v lovilnem bazenu, trenutno še ocenjujemo in praznimo ta bazen, a po prvih informacijah naj bi šlo med 2 in 5 toni izlitja.“

Šlo naj bi za nenevarno snov, polikarboksilatni polimer, ki ga uporabljajo v proizvodnji dodatkov za betone, ki ga redno uporabljajo. „To je vodna raztopina, v kateri je 50 odstokov suhe snovi, polimera, ni označena za nevarno snov in tudi ni. Po zagotovilih sodelavcev, kemikov, naj ne bi prišlo do kakršnegakoli onesnaženja v reki.“

Lozar je še poudaril, da v zadnjih 4, 5, letih veliko vlagajo v posodobitve in varnost, se pa zaveda, da se človeškega faktorja pri tem ne da povsem v celoti izključiti.

Kobariški župan Marko Matajurc je zaradi današnjega onesnaženja za jutri sklical izreden sestanek vseh posoških županov, od Bovca do Kanala, skupaj s predstavniki civilnih zaščit, komandirja policijske postaje Bovec, predstavnike ribiške družine, okoljevarstvenike in Zavod za turizem Dolina Soče.

(Naslovna foto: Gasilska zveza Kobarid)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down