Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V okolici Nove Gorice včeraj trije streli, eden s strani 61-letnika, dva s strani policista

V okolici Nove Gorice je včeraj, nekaj pred 19. uro, je prišlo do streljanja 61-letnega moškega in enega izmed policistov. Izstreljeni so bili trije streli, najprej strel pokojnega 61-letnika z nelegalno posedovano puško, nato pa še dva s strani tam prisotnega policista. Dogodek naj bi se po naših informacijah zgodil v okolici Ozeljana.

Direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je danes v izjavi pojasnil: „Operativno komunikacijski center Policijske uprave v Novi Gorici je prejel klic 61-letnega moškega iz okolice Nove Gorice, v katerem je navajal, da bo storil samomor, grozil je z orožjem in hkrati pozval, da naj na kraj pridejo polno bojno opremljeni policisti."

Ob prihodu v manjši stanovanjski blok do stanovanja, je moški najprej policistom odprl vrata, v rokah je držal dolgocevno vojaško orožje, takoj zatem pa zaprl vrata. "Policisti so takrat blokirali vstop v stanovanje, takoj so pozvali sosednje sostanovalce na maksimalno previdnost in eventualno možnost odstranitve s kraja ogrožanja. Takrat sta na kraj prispeli še dve dodatni patrulji policistov, ki sta blokirali tudi okolico stanovanjskega bloka. Zaporedje, sosledje dogodkov na tem interventnem dogodku je bilo zelo hitro."

61-letnik je nato prišel na teraso pritličnega stanovanja, z orožjem, policist, ki mu je bil najbližje, pa ga je pozval, naj odloži orožje in preneha z ogrožanjem: „Želel je tudi navezati z njim kontakt v smeri pogovora, vendar je takrat s strani tega moškega že odjeknil strel iz vojaškega orožja. Dodatni policist, ki je bil zadaj v blokadi, je pa takrat, takoj po prvem strelu, v smeri balkona, od koder je prihajal strel, tudi uporabil strelno orožje in izstrelil dva naboja. Potem so policisti pristopili do terase in videli, da je oseba obmirovala in da ima strelne rane v glavo, kar je nakazovalo na samomor.

Kam je streljal policist in ali je zadel moškega, Govekar v tej fazi preiskave ni razkrival: "Glede na določila 96. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ne gre več za opozorilni strel, ampak za uporabo strelnega orožja. Moram poudariti tudi sledeče, ne samo krimininalistično-tehnični ogled kraja in preiskava samega dogodka, generalni direktor Policije, je v zvezi te uporabe strelnega orožja imenoval tudi posebno komisijo, ki bo v celoti preučila tudi uporabo strelnega orožja s strani policista in zavzela dokončno stališče, ali je bila ta uporaba zakonita in strokovna."

Kriminalisti sicer dogodek preiskujejo v smeri suma storitve preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, saj je moški z neposredno grožnjo, da bo uporabil silo, poskušal preprečiti policistom, da bi opravili uradno dejanje. Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici je odredila sodno obdukcijo, policisti pa tudi ugotavljajo, kako je oseba pridobila strelno orožje in strelivo, katerega posest po Zakonu o orožju ni dovoljena. 61-letnika so pred nekaj desetletji obravnavan za eno od kaznivih dejanj z elementi nasilja, kazen je takrat odslužil, gre pa za neuradno informacijo, je dejal Govekar. Na Policijski upravi Nova Gorica so zadnji primer, ko je policist uporabil strelno orožje, beležili leta 2019 v postopku z ilegalnim migrantom v Vrtojbi.


Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down