Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sodba sodišča v zadevi smejalni plin: montažer oproščen, nadzornikoma zaporna kazen

Smejalni Plin Sodisce

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici so danes izrekli sodbo trem obtoženim v zadevi smejalni plin. Damjan Gril, ki je montiral stojala z medicinskimi plini, je bil oproščen, Marjan Orel in Vinko Jazbec, ki sta bila v času gradnje šempetrskega urgentnega centra odgovorna za nadzor gradbenih in obrtnih del ter strojne inštalacije, pa obsojena na dvoletno zaporno kazen. Zadeva še ni pravnomočna, tako tožilka kot zagovornika obsojenih so napovedali pritožbe.

"Predvsem nisem zadovoljen z odločbo o krivdi, kajti še vedno sem prepričan, da nadzornik ne more 24 ur na dan nekomu, ki je na delovišču, gledati pod prste in ga nadzirati. In v obdobju, ko se je to zgodilo, veljavni zakon o graditvi objektov ni predpisoval tega, da bi moral nadzornik za nekom, ki je domnevno opravil testiranja in podpisal zapisnike, da je s testi vse v redu, tudi pravilnost priklopa plinov, to šel tudi sam preverjat," je povedal zagovornik Marjana Orla Gorazd Fišer.

Pritožbo na odločitev sodnice Andrejke Luznik je napovedala tudi državna tožilka v tej zadevi Ana Radovanović Širok:

"Moram reči, da je tožilstvo zelo zadovoljno. Od šestih obtoženih smo imeli tri priznanja krivde. Te sodbe so že pravnomočne, plačane so bile donacije v višini več kot 100.000 evrov javnemu zdravstvu. Od preostalih treh sta bila dva spoznana za kriva. Eden je bil oproščen in v tem delu smo že napovedali pritožbo, saj se s stališčem sodišča ne strinjamo."

Trije obtoženi v tem postopku so krivdo že pred časom priznali, njihova kazen je pravnomočna. Poleg dela v splošno korist namesto zaporne kazni so plačali tudi visoke donacije šempetrski in drugim bolnišnicam v Sloveniji.

Z razsodbo so zadovoljni tudi v šempetrski bolnišnici. Direktor Dimitrij Klančič je po današnji znani razsodbi za medije povedal: "Spoštujem odločitev sodišča. Dogodek, ki je neprijeten za bolnišnico oziroma za prizadete, pa je vodilo, da bolnišnica veliko dela in usmerja veliko energije, kadrov in resursov v varnost in kakovost."

Sojenje je sledilo dogajanju marca 2016, po nepričakovani smrti 52-letnega moškega v novem urgentnem bloku bolnišnice v Šempetru pri Novi Gorici. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Kasneje so ugotovili, da je iz cevi, na katero so ga priklopili v reanimacijski sobi, zaradi napake na inštalaciji namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down